Το Ιράν απαντά σε όσα είπε ο Τραμπ: Θέλει να "αρμέξει" χρήματα από τη Σαουδική Αραβία

Το Ιράν απαντά σε όσα είπε ο Τραμπ: Θέλει να "αρμέξει" χρήματα από τη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
0

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε χθες Κυριακή το βράδυ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter «τις επιθέσεις» που διατυπώθηκαν εναντίον της χώρας του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ριάντ, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θέλει να «αρμέξει» χρήματα από τη Σαουδική Αραβία.

 

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν μετά την ομιλία που εκφώνησε χθες από το Ριάντ ο Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

 

«Το Ιράν, που μόλις διεξήγαγε πραγματικές εκλογές, δέχθηκε επίθεση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε αυτό το προπύργιο της δημοκρατίας και της μετριοπάθειας. Εξωτερική πολιτική ή απλώς το άρμεγμα του KSA (Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας) για $480Β;», έγραψε ειρωνικά ο Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Η Ουάσινγκτον και το Ριάντ υπέγραψαν το Σάββατο, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, συμβόλαια πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 110 δισεκατομμύρια για την αγορά αμερικανικών όπλων από τη Σαουδική Αραβία.

 

Στην ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων περίπου πενήντα μουσουλμανικών χωρών ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από όλες τις χώρες να «απομονώσουν» το Ιράν.

 

«Από τον Λίβανο ως το Ιράκ, περνώντας από την Υεμένη, το Ιράν χρηματοδοτεί, εξοπλίζει και εκπαιδεύει τρομοκράτες, παραστρατιωτικές οργανώσεις και άλλες τρομοκρατικές ομάδες που σπέρνουν το χάος και την καταστροφή στην περιοχή», κατήγγειλε.

 

Εξάλλου χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί απέρριψε τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

 

«Οι βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν αποτελούν μέρος της αμυντικής μας πολιτικής (…) Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δραστηριότητες αυτές και (…) δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να συζητά για την αμυντική μας πολιτική», τόνισε ο Γασεμί.

 

Είχε ερωτηθεί για τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών σχετικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, οι οποίες έγιναν στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου το Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

 

Ο Τίλερσον, που συνόδευε τον Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, κατήγγειλε επίσης «την κακή ιρανική επιρροή» στην περιοχή.

 

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, που επανεξελέγη θριαμβευτικά την Παρασκευή για μια δεύτερη θητεία, «να βάλει τέλος στις βαλλιστικές δοκιμές» του Ιράν.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM