Ιράκ: H μάχη με τους τζιχαντιστές για την τελευταία πόλη πριν τη Μοσούλη

Ιράκ: H μάχη με τους τζιχαντιστές για την τελευταία πόλη πριν τη Μοσούλη Facebook Twitter
0


Οι Ιρακινοί στρατιώτες που προωθούνται στη Μοσούλη από τα νότια δίνουν μάχη σήμερα στην Χαμάμ αλ Αλίλ, την τελευταία πόλη που τους χωρίζει από το σημαντικότερο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές δέχονται την επίθεση των ειδικών δυνάμεων που μάχονται στα ανατολικά προάστια της Μοσούλης.


Η επίθεση στην Χαμάμ αλ Αλίλ, που απέχει 15 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί. Σύμφωνα με τον διοικητή των επιχειρήσεων, τον υποστράτηγο Νατζίμ αλ Τζαμπούρι, τουλάχιστον 70 ισλαμιστές μαχητές βρίσκονται μέσα στην πόλη αυτή. Ορισμένοι προσπάθησαν να διαφύγουν περνώντας τον ποταμό Τίγρη όμως άλλοι προβάλουν σθεναρή αντίσταση και οι στρατιώτες έχουν μέχρι τώρα αποκρούσει τρεις απόπειρες επιθέσεων αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον Τζαμπούρι, οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μείνει στην πόλη είναι ξένοι μαχητές. «Δεν ξέρουν πού να πάνε. Απλώς μετακινούνται από δω κι από κει», υποστήριξε.


Η μάχη αυτή «είναι πολύ σημαντική, είναι η τελευταία πόλη πριν από τη Μοσούλη», είπε ο Τζαμπούρι μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ιρακινά ελικόπτερα και μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού στηρίζουν τις επιχειρήσεις των χερσαίων δυνάμεων, πρόσθεσε.


Σε ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι οι στρατιώτες ύψωσαν την ιρακινή σημαία σε ένα κυβερνητικό κτίριο, δεν διευκρινίζεται όμως αν η Χαμάμ αλ Αλίλ έχει τεθεί πλήρως υπό τον έλεγχο του στρατού.


Οι μονάδες αυτές του στρατού επιδιώκουν να προωθηθούν τη Μοσούλη και να ενωθούν με τις ειδικές δυνάμεις που ήδη έχουν καταλάβει έξι προάστια στο προπύργιο των τζιχαντιστών. Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters από το χωριό Άλι Ρας, περίπου 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, είπε ότι είδε καπνούς να υψώνονται από την πόλη ενώ ακούγονται πυρά και εκρήξεις από τις αεροπορικές επιδρομές.


Στη Χαμάμ αλ Αλίλ οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν εκατοντάδες κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ο Τζαμπούρι είπε ότι δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς άνθρωποι έχουν απομείνει στην πόλη. Πριν από την κατάληψή τους από το Ισλαμικό Κράτος, πριν από δύο χρόνια, ο πληθυσμός της πόλης και των γύρω χωριών ανερχόταν στις 65.000.


Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που δέχονται επίθεση στη Χαμάμ αλ Αλίλ ανάγκασαν τους κατοίκους να μείνουν την πόλη ενώ άλλοι που υποχώρησαν προς τα βόρεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες υποχρέωσαν αρκετές εκατοντάδες να βαδίσουν μαζί τους, για να τους "προστατεύουν" από τα αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με όσα είπαν ντόπιοι χωρικοί στο Reuters.


Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι τζιχαντιστές μετέφεραν 1.600 ομήρους από τη Χαμάμ αλ Αλίλ στην πόλη Ταλ Αφάρ, στα δυτικά της Μοσούλης ενώ την περασμένη Τετάρτη έπιασαν ομήρους και τα μέλη 160 οικογενειών από τη Μοσούλη. Είπαν μάλιστα στους κατοίκους να παραδώσουν τα παιδιά τους, ιδίως τα αγόρια άνω των 9 ετών, σε μια προσπάθεια να στρατολογήσουν νέα μέλη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM