Ιράκ: Άνοιξε ομαδικός τάφος θυμάτων του ΙΚ παρουσία της νομπελίστριας Νάντια Μουράντ

Ιράκ: Άνοιξε ομαδικός τάφος θυμάτων του ΙΚ παρουσία της νομπελίστριας Νάντια Μουράντ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ένας πρώτος ομαδικός τάφος θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους άνοιξε χθες παρουσία της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράντ.

Ο ομαδικός τάφος στο Κότζο, μια περιοχή όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ.

Το άνοιγμα του τάφου αυτού από τις αρχές του Ιράκ για την εκταφή των σορών και τον εντοπισμό στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των θυμάτων θα επιτρέψει να διευκρινιστεί η τύχη εκατοντάδων κατοίκων του Κότζο στην περιοχή Σίντζαρ της επαρχίας Νινευή, διαβεβαίωσε ο ΟΗΕ που ερευνά για να καθορίσει αν οι σφαγές αυτές αποτελούν γενοκτονία.

Στο Κότζο, από όπου κατάγεται και η Μουράντ, πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες όταν οι τζιχαντιστές εισήλθαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2014.

Ηλικίας 25 ετών, η νεαρή Γιαζίντι και η ίδια πρώην σκλάβα του σεξ των μαχητών του ΙΚ, μάχεται μαζί με τη δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ ώστε να αναγνωριστούν τα εγκλήματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Κατά την επέλασή τους στο Ιράκ το 2014, στη διάρκεια της οποίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, οι τζιχαντιστές απήγαγαν περισσότερες από 700 γυναίκες και παιδιά από το Κότζο.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια άνω των 9 ετών έγιναν σκλάβες του σεξ των τζιχαντιστών, ενώ τα αγόρια πάνω των 7 ετών παιδιά- στρατιώτες.

Καλώντας τις αρχές στη Βαγδάτη και το ιρακινό Κουρδιστάν να «προστατεύσουν τους ομαδικούς τάφους» ώστε να βρεθούν εκεί αποδείξεις «για τη γενοκτονία των Γιαζίντι», η Νάντια Μουράντ ζήτησε «να λογοδοτήσουν οι δράστες των εγκλημάτων».

«Δεν θα υπάρξει συμφιλίωση με τις αραβικές φυλές της περιοχής μας, αν οι αξιωματούχοι τους δεν δώσουν τα ονόματα των δραστών των εγκλημάτων προκειμένου να δικαστούν», τόνισε, την ώρα που οι Γιαζίντι κατηγορούν πολλά μέλη της σουνιτικής κοινότητας, που αποτελεί μειονότητα στην περιοχή, ότι ήταν συνεργοί των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ Κάριμ Άσαντ Άχμαντ Χαν, το άνοιγμα του ομαδικού αυτού τάφου σηματοδοτεί «μια σημαντική στιγμή».

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ΙΚ έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους, στους οποίους ενδέχεται να περιέχονται περισσότερα από 1.200 πτώματα.

Ο Χαν εξήγησε ότι στην περιοχή Σίντζαρ έχουν εντοπιστεί «73 ομαδικοί τάφοι». «Διαπράχθηκε κακό, προκλήθηκαν ζημιές και αυτό δεν μπορεί να σβηστεί με όμορφα λόγια», κατήγγειλε.

Μόνο στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκονται το Κότζο και η Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα του χαλιφάτου του ΙΚ περισσότεροι από 7.200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, εκ των οποίων περισσότεροι από 3.000 είναι Γιαζίντι, σύμφωνα με τις αρχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM