ΗΠΑ: Ξεκίνησε ποινική έρευνα για τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων της CIA στο WikiLeaks

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ποινική έρευνα για τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων της CIA στο WikiLeaks Facebook Twitter
1

Τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σχετικά με τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων της CIA, έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής ότι η CIA συνεργάζεται με το FBI σε μια κοινή επιχείρηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης.


Την Τρίτη, ο οργανισμός WikiLeaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της CIA, τα οποία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία χρησιμοποιεί τρόπους και εργαλεία για να υποκλέπτει συνομιλίες μέσω smartphones ή «έξυπνων» τηλεοράσεων.


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, τόσο η CIA και το FBI, όσο και ο Λευκός Οίκος, έχουν αρνηθεί να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα των εγγράφων που διέρρευσαν.


Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε την Τετάρτη στο BBC ότι «ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι βαθύτατα προβληματισμένος από οποιαδήποτε αποκάλυψη των WikiLeaks η οποία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βλάψει την ικανότητα της υπηρεσίας να προστατεύει την Αμερική ενάντια σε τρομοκράτες και άλλους αντιπάλους». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «τέτοιου είδους αποκαλύψεις όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό και τις επιχειρήσεις, αλλά εξοπλίζουν τους αντιπάλους μας με εργαλεία και πληροφορίες που σκοπό έχουν να μας βλάψουν».


Αξιωματούχοι των ΗΠΑ -οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας- δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η ποινική έρευνα θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα έγγραφα κατέληξαν στην κατοχή των WikiLeaks. Επιπλέον, από την έρευνα θα γίνει προσπάθεια να καθοριστεί εάν η παραβίαση στα συστήματα της CIA ήταν δουλειά εκ των έσω της υπηρεσίας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.


Η CIA δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν τα έγγραφα - τα οποία αφορούν στην τριετία 2013-2016 - είναι αυθεντικά.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM