ΗΠΑ: Τέλος στην υποχρέωση αφαίρεσης παπουτσιών στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων

ΗΠΑ: Τέλος στην υποχρέωση αφαίρεσης παπουτσιών στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freepik.com
0

Η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) δεν θα απαιτεί πλέον από τους ταξιδιώτες να αφαιρούν τα παπούτσια τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων ασφαλείας στα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, τερματίζοντας μια από τις πλέον μη δημοφιλείς πρακτικές του συστήματος αεροπορικής ασφάλειας των τελευταίων δεκαετιών.

Για σχεδόν 20 χρόνια, οι περισσότεροι επιβάτες των αμερικανικών αερογραμμών ήταν υποχρεωμένοι να βγάζουν τα παπούτσια τους πριν περάσουν από τους ελέγχους της TSA. Η υποχρέωση αυτή τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2006, στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και ειδικότερα έπειτα από την περίπτωση του Ρίτσαρντ Ριντ, γνωστού ως «βομβιστή με τα παπούτσια», ο οποίος είχε επιχειρήσει να πυροδοτήσει εκρηκτικά κρυμμένα στα παπούτσια του σε πτήση από το Παρίσι στο Μαϊάμι χρησιμοποιώντας σπίρτα.

«Αναμένουμε ότι αυτή η αλλαγή θα μειώσει δραστικά τους χρόνους αναμονής των επιβατών στα σημεία ελέγχου της TSA, οδηγώντας σε μια πιο ευχάριστη και αποτελεσματική εμπειρία επιβατών», δήλωσε η Νόεμ σε γραπτή ανακοίνωση.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις και η αναβάθμιση των διαδικασιών ασφαλείας επέτρεψαν την κατάργηση του μέτρου, χωρίς να θίγεται το επίπεδο προστασίας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να ζητηθεί από επιβάτες να αφαιρέσουν τα παπούτσια τους: «εάν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πρόσθετα επίπεδα ελέγχου που είναι απαραίτητα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Εθνικό Αεροδρόμιο Ronald Reagan στην Ουάσινγκτον, η Νόεμ επεσήμανε: «Είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε φιλοξενία σε ανθρώπους και σε Αμερικανούς ταξιδιώτες και σε όσους επισκέπτονται τη χώρα μας, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο ασφάλειας για τους επιβάτες και για την πατρίδα μας».

Η TSA είχε ήδη ξεκινήσει από το 2013 το πρόγραμμα PreCheck Trusted Traveler, στο οποίο οι εγγεγραμμένοι ταξιδιώτες απολάμβαναν επιταχυνόμενη διαδικασία ελέγχου, χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν παπούτσια, ζώνες, παλτά ή φορητούς υπολογιστές από τις αποσκευές τους. Εξαιρέσεις από την υποχρέωση αφαίρεσης παπουτσιών ίσχυαν επίσης για παιδιά κάτω των 12 ετών και ενήλικες άνω των 75.

Η υπουργός υποστήριξε ότι η νέα πολιτική δεν θα μειώσει την αξία του προγράμματος PreCheck: «Πιστεύω ότι το PreCheck θα εξακολουθεί να είναι κάτι που πολλοί ταξιδιώτες θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν, επειδή όταν έχουν το TSA PreCheck, δεν θα χρειάζεται να βγάζουν τη ζώνη ή το παλτό τους ή να βγάζουν πράγματα από την τσάντα τους, όπως φορητούς υπολογιστές ή συμβατά υγρά».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο επιβάτες ταξίδεψαν μέσω αμερικανικών αεροδρομίων στο οικονομικό έτος 2023, πραγματοποιώντας πάνω από 10 εκατομμύρια πτήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ξεκαθάρισε ότι οι υπόλοιπες πτυχές του ελέγχου ασφαλείας της TSA παραμένουν αμετάβλητες: «Για παράδειγμα, οι επιβάτες (πρέπει) να εξακολουθούν να έχουν περάσει από την επαλήθευση ταυτότητας, τον έλεγχο ασφαλούς πτήσης και άλλες διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά το Υπουργείο.

Με πληροφορίες από Reuters

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν ‘είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;’» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν ‘είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;’» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι

Η πριγκίπισσα παραβίαζε τους βασιλικούς κανόνες, σύμφωνα με τον επί χρόνια κομμωτή της, Ρίτσαρντ Ντάλτον, ο οποίος εξήγησε ότι η συχνά την αναστάτωναν όσα γράφονταν για εκείνη
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΧΕΓΚΣΕΘ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Κοινή επίθεση Τραμπ - Χέγκσεθ στην στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ: «Θα απολύσω όποιον δεν μου αρέσει - Γίναμε υπουργείο Woke»

Μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών ηγετών - Μίλησαν για «δεκαετίες παρακμής» που προκλήθηκαν από πολιτικές που προωθούν την ποικιλομορφία
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Διεθνή / «Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Η πρώην σύντροφος του Diddy και βασική μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του για την κατ' εξακολούθηση κακοποίησή της εξέφρασε τους φόβους της στο ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά διαδικασία αποκλεισμού (debarment) κατά του Χάρβαρντ, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, με αφορμή καταγγελίες για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη
LIFO NEWSROOM
Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Διεθνή / Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Ο 42χρονος Ek, που ηγήθηκε της Spotify από το 2006, χαρακτήρισε τη μετάβαση ως «φυσικό βήμα», υπογραμμίζοντας ότι είναι «έτοιμος να περάσει από τον ρόλο του παίκτη σε εκείνον του προπονητή»
LIFO NEWSROOM
Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Διεθνή / Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Η οικογένεια Τραμπ επεκτείνει την παρουσία της στον Κόλπο με νέο Trump Plaza αξίας $1 δισ. στην Τζέντα, που περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία και πάρκο εμπνευσμένο από το Central Park
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Κατέρρευσε σχολείο γεμάτο μαθητές - Τρεις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι

Διεθνή / Ινδονησία: Κατέρρευσε σχολείο γεμάτο μαθητές - Τουλάχιστον τρεις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι

Tο διώροφο κτίριο είχε ασταθή θεμέλια και δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος της προσθήκης δύο επιπλέον ορόφων, η οποία έγινε χωρίς η διοίκηση του σχολείου να λάβει την απαραίτητη άδεια
LIFO NEWSROOM
Χαμάς: «Μεροληπτικό το σχέδιο Τραμπ για Γάζα» - Νετανιάχου: Δεν συμφώνησα σε δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Χαμάς: «Μεροληπτικό το σχέδιο Τραμπ για Γάζα» - Νετανιάχου: Δεν συμφώνησα σε δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι οι IDF θα παραμείνουν στη Γάζα και απορρίπτει παλαιστινιακό κράτος - Η Χαμάς χαρακτηρίζει το σχέδιο Τραμπ «εντελώς μεροληπτικό υπέρ του Ισραήλ» και εξετάζει την απάντησή της
LIFO NEWSROOM