ΗΠΑ: Τελευταία προειδοποίηση σε Τραμπ να εξηγήσει την άδεια χειρισμού απορρήτων που δόθηκε στον γαμπρό του

ΗΠΑ: Τελευταία προειδοποίηση σε Τραμπ να εξηγήσει την άδεια χειρισμού απορρήτων που δόθηκε στον γαμπρό του Facebook Twitter
EPA
0

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζήτησε  από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, να παράσχει έγγραφα και μάρτυρες στην έρευνα που διεξάγεται για τις άδειες χειρισμού άκρως απορρήτων εγγράφων που είχαν χορηγηθεί καταχρηστικά στον γαμπρό του προέδρου Τραμπ και σε άλλα πρόσωπα.

Σε επιστολή του που απευθύνεται στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, Ελάιτζα Κάμινγκς, τονίζει ότι «σας γράφω για τελευταία φορά για να ζητήσω την οικειοθελή συνεργασία σας».

Η Επιτροπή Εποπτείας έχει την εξουσία να κλητεύσει μάρτυρες.

Στην επιστολή του ο Κάμινγκς αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον πρώην προσωπάρχη του, Τζον Κέλι, να δώσει άδεια χειρισμού των άκρως απορρήτων εγγράφων στον Τζάρεντ Κούσνερ, παρά τους ενδοιασμούς του Κέλι και του Ντόναλντ ΜακΓκαν, που τότε ήταν νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο ο Κέλι όσο και ο ΜακΓκαν σε υπομνήματά τους ανέφεραν τις ανησυχίες που εξέφρασαν για τον Κούσνερ οι υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων της CIA.


«Αν αληθεύει αυτό, αυτές οι νέες αναφορές εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για το τι είδους επιβαρυντικές πληροφορίες είχαν οι αξιωματούχοι αυτοί για τον κ. Κούσνερ ώστε να συστήσουν να του απαγορευτεί η πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα μυστικά του έθνους μας», γράφει ο Κάμινγκς στην επιστολή του που φέρει ημερομηνία 1ης Μαρτίου και απευθύνεται στον νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε.

Η Επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της στις 23 Ιανουαρίου. Ο Κάμινγκς ανέφερε ότι ο ίδιος και οι βοηθοί του έχουν γράψει και μιλήσει πολλές φορές σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ζητώντας να λάβουν έγγραφα και καταθέσεις από μάρτυρες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η προσωρινή άδεια που είχε δοθεί στον Κούσνερ του αφαιρέθηκε από τον Κέλι τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο Κάμινγκς υποστηρίζει ότι έχει δώσει στον Λευκό Οίκο λεπτομερείς περιγραφές περί παραβιάσεων αυτών των αδειών από τουλάχιστον εννέα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Κούσνερ και νυν και πρώην συμβούλων σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Κάμινγκς έδωσε διορία στον Λευκό Οίκο μέχρι την Δευτέρα για να ανταποκριθεί στα αιτήματά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Διεθνή / Πάπας Λέων και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο

Ο Πάπας θα επισκεφθεί το τέμενος Σουλτάν Αχμέτ και ακολούθως το Φανάρι, όπου θα παρακολουθήσει δοξολογία, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι: «Εξακολουθώ να πιστεύω όλα όσα έλεγα πριν»

Διεθνή / Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι ακόμη και μετά τη συνάντησή τους

Μπορεί η συνάντηση των δύο να πραγματοποιήθηκε σε απροσδόκητα θετικό κλίμα, όμως ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν υπαναχωρεί από την κριτική του απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM