ΗΠΑ: Συμφωνία Μπάιντεν- Μακάρθι για το όριο δανεισμού- «Ικανοποίηση αλλά συμβιβασμός»

ΗΠΑ: Συμφωνία Μπάιντεν- Μακάρθι για το όριο δανεισμού- «Ικανοποίηση αλλά συμβιβασμός» Facebook Twitter
0

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν για την επίτευξη «συμβιβασμού» με τους Ρεπουμπλικάνους που θα επιτρέψει να αυξηθεί το όριο χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρυχθεί άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών αρχές του Ιουνίου.

Όπως εξήγησε, οι ομάδες των διαπραγματευτών θα οριστικοποιήσουν σήμερα Κυριακή το κείμενο και θα το στείλουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, καλώντας να το εγκρίνουν «αμέσως».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως η καταρχήν συμφωνία που κλείστηκε «είναι συμβιβασμός, που πάει να πει ότι κάθε μέρος δεν εξασφαλίζει όλα όσα ήθελε». Πρόσθεσε πως το κείμενο –το ακριβές περιεχόμενο του οποίου δεν είναι γνωστό ακόμη, μόνο οι αδρές γραμμές του– θα «μειώσει τις [δημόσιες] δαπάνες» αλλά «προστατεύοντας απαραίτητα δημόσια προγράμματα».

Τέλος έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα μπροστά», ενώ επισήμανε πως η σύναψη της συμφωνίας υπαγορεύθηκε από την «ευθύνη» του «να κυβερνά».

Η συμφωνία τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο

Νωρίτερα, το βράδυ του Σαββάτου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είχε ανακοινώσει ότι έκλεισε καταρχήν συμφωνία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, προσθέτοντας πως οι απαιτούμενες ψηφοφορίες αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη 31η Μαΐου.

Οι Μπάιντεν και Μακάρθι είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη μιάμισης ώρας χθες Σάββατο το απόγευμα για τη συμφωνία.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο [..] Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Κέβιν Μακάρθι μέσω Twitter.

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δυο χρόνια ενώ ταυτόχρονα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, ενώ προφανώς ικανοποιεί κάποιες απαιτήσεις που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως το να εργάζονται σε αντάλλαγμα για αυτή όσοι λαμβάνουν προνοιακή βοήθεια από το αμερικανικό κράτος, ιδίως βοήθεια σε τρόφιμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM