ΗΠΑ: Στέλεχος φαρμακευτικής καταδικάζεται σε 9ετή φυλάκιση για μολυσμένα σκευάσματα

ΗΠΑ: Στέλεχος φαρμακευτικής καταδικάζεται σε 9ετή φυλάκιση για μολυσμένα σκευάσματα Facebook Twitter
0

   

Ένας πρώην διευθυντής φαρμακοβιομηχανίας της Βοστώνης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 χρόνων χθες για εκβιασμό και απάτη, για τον ρόλο του σε μια θανατηφόρα επιδημία μηνιγγίτιδας στις ΗΠΑ το 2012 την οποία συνδέουν με μολυσμένα φάρμακα της εταιρείας του.

 

Ο Μπάρι Κάντεν, συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος της πρώην εταιρείας New England Compounding Center, είχε κριθεί ένοχος τον Μάρτιο από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βοστώνη με τις κατηγορίες αυτές αλλά αθωώθηκε για τις βαρύτερες κατηγορίες ανθρωποκτονίας.

 

Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον ομοσπονδιακό δικαστή της περιφέρειας στη Βοστώνη Ρίτσαρντ Στερνς να απαγγείλει στον Κάντεν, 50 ετών, ποινή φυλάκισης 35 χρόνων, λέγοντας ότι επέβλεψε την παρασκευή φαρμάκων με μη υγιειονομικό και με επικίνδυνο τρόπο για να αυξήσει τα έσοδα της εταιρείας, η οποία ειδικευόταν σε παρασκευάσματα για μεμονωμένες ανάγκες ασθενών.

 

Η απληστία του και οι παρακάμψεις κανονισμών του έβλαψαν 778 ασθενείς σε πανεθνικό επίπεδο αφού έλαβαν μολυσμένα στεροειδή, είπαν οι εισαγγελείς. Ο αριθμός περιλαμβάνει και 76 άτομα που πέθαναν, είπαν.

 

Ο δικαστής Στερνς είπε ότι εάν ήταν και ο ίδιος θύμα, θα έκλινε προς την μέγιστη κάθειρξη, όπως ζήτησαν μερικοί, και πρόσθεσε ότι όλο το Σαββατοκύριακο εξέταζε τις καταθέσεις θυμάτων. "Η πιό κοινή λέξη που επαναλαμβάνεται είναι "πόνος", είπε.

 

Ωστόσο, ο Στερνς είπε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την οργή να παρεμποδίσει τη λήψη μίας δίκαιης απόφασης.

Μερικά θύματα εξέφρασαν απογοήτευση. Η Ντον Έλιοτ, από την πολιτεία Ιντιάνα, η οποία είχε λάβει ενέσεις στεροειδών και ως αποτέλεσμα έμεινε κατάκοιτη ένα χρόνο, είπε για την απόφαση ότι αποτελεί "χαστούκι".

 

Οι δικηγόροι του Κάντεν ζήτησαν ποινή φυλάκισης τριών χρόνων μόνο, ενώ ο Κάντεν ζήτησε συγγνώμη με δάκρυα στα μάτια. "Ως επικεφαλής μιας εταιρείας που κατασκεύαζε φάρμακα τα οποία σκότωσαν και αρρώστησαν αυτά τα άτομα, λέω με πλήρη ειλικρίνεια ότι μου ραγίζει την καρδιά να διαβάσω πόσο επώδυνος ήταν ο θάνατός τους", είπε.

 

Ο Κάντεν ήταν ένα από 14 άτομα της εταιρείας, με έδρα το Φρέιμινγχαμ της Μασσαχουσέττης, που είχαν κατηγορηθεί το 2014 για την έξαρση της μηνιγγίτιδας. Μόνο ο Κάντεν και άλλο ένα άτομο αντιμετώπισαν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας.

 

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Κάντεν, ως επιβλέπων φαρμακοποιός, διοικούσε την εταιρεία σαν εγκληματική οργάνωση πώλησης κατώτερης ποιότητας και μη αποστειρωμένων φαρμάκων που παράγονταν σε βρωμερές συνθήκες και αποστέλλονταν σε ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

 

Είπαν επίσης ότι ο Κάντεν επέβλεπε την αποστολή χιλιάδων φιαλιδίων μολυσμένων στεροειδών που συχνά συνταγογραφούν οι γιατροί για πόνο στη μέση παρά το γεγονός ότι αυτός και οι υπάλληλοί του ήξεραν πως είχαν παρασκευαστεί κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

 

Ο Κάντεν αρνήθηκε την ενοχή του και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ουδέποτε είχε την πρόθεση να πουλήσει μολυσμένα φάρμακα.

 

Τα θύματα περιλαμβάνουν την Πένι Λαπεριέρ από το Μίσιγκαν, της οποίας ο σύζυγος Λιν πέθανε μετά τη λήψη ένεσης στεροειδών. Αυτό που έκανε ο Κάντεν, είπε, είναι "ασυγχώρητο".

 

"Ποιός του έδωσε το δικαίωμα να το παίζει Θεός;" είπε η Λαπεριέρ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ