Σε άδεια τέθηκε ο αρχισυντάκτης του Jama, του επίσημου περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, έπειτα από σχόλια σχετικά με τον δομικό ρατσισμό, που έγιναν σε ένα podcast από υφιστάμενό του.

 

Οι New York Times ανέφεραν ότι η Αμερικανική Ιατρική Ένωση δήλωσε στο προσωπικό την Πέμπτη ότι ο δρ Howard Bauchner θα αντικατασταθεί από έναν προσωρινό συντάκτη ενώ διεξάγεται έρευνα.

 

Τα επίμαχα σχόλια έγιναν από τον δρ Ed Livinging τον Φεβρουάριο, σε συνομιλία με τον δρ Mitch Katz σε ένα podcast με τίτλο «Διαρθρωτικός ρατσισμός για τους γιατρούς - Τι είναι αυτό;»

 

«Ο δομικός ρατσισμός είναι ένας ατυχής όρος», δήλωσε ο Livinging. «Προσωπικά, πιστεύω ότι η απομάκρυνση του ρατσισμού από τη συζήτηση θα βοηθήσει. Πολλοί άνθρωποι σαν εμένα προσβάλλονται από τον υπαινιγμό ότι είμαστε κάπως ρατσιστές».

 

Σε σχετικά ανάρτηση ένας χρήστης έγραψε πως «Κανένας γιατρός δεν είναι ρατσιστής, οπότε πώς μπορεί να υπάρχει δομικός ρατσισμός στην υγειονομική περίθαλψη; Μια εξήγηση της άποψης από γιατρούς.»

 

Το tweet διαγράφηκε, αλλά η αντίδραση ήταν έντονη.

 

Σε ένα άλλο tweet, η δρ. Uché Blackstock, ιδρύτρια του Advancing Health Equity, έγραψε: «1) Ναι, οι γιατροί μπορούν απόλυτα, να είναι ρατσιστές. 2) Ναι, οι γιατροί μπορούν να συμμετέχουν στη διατήρηση των πρακτικών και των πολιτικών του συστηματικού ρατσισμού. 3) Το tweet του δεν θα έπρεπε να διαγραφεί. Ήταν (ξανά) μια ακόμα ευκαιρία μάθησης για το περιοδικό σας.»


Σχεδόν 7.000 άτομα υπέγραψαν μια αναφορά στο Change.org, ζητώντας από το Jama να «σταματήσει να διαιωνίζει τον ρατσισμό στην ιατρική».

 

Το podcast διαγράφηκε επίσης. Σε μια δήλωση που το αντικατέστησε στο διαδίκτυο, ο Bauchner είπε πως «Τα σχόλια που έγιναν στο podcast ήταν ανακριβή, προσβλητικά, επίπονα και ασυμβίβαστα με τα πρότυπα του Jama.

 

»Ο ρατσισμός και ο διαρθρωτικός ρατσισμός υπάρχουν στις ΗΠΑ και στην υγειονομική περίθαλψη. Μετά από προσεκτική εξέταση, αποφάσισα ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από το podcast υπερέβαιναν κάθε λόγο ώστε να παραμείνει διαθέσιμο στο Jama Network.

 

»Ζητώ εκ νέου συγνώμη για τις ζημιές που προκλήθηκαν από αυτό το podcast και το tweet σχετικά με το podcast. Θεσπίζουμε αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν και θα αποτρέψουν την εμφάνιση τέτοιων αποτυχιών (στο μέλλον)».

 

Μετά τα σχόλια ο dr. Livingston παραιτήθηκε. Ο Katz είπε πως «Ο συστημικός ρατσισμός υπάρχει στη χώρα μας [καθώς] οι διαφορετικές επιπτώσεις της πανδημίας το καθιστούν οδυνηρά ξεκάθαρο στη Νέα Υόρκη και σε ολόκληρη τη χώρα».

 

Ο Bauchner ανέφερε επίσης ότι η επιτροπή εποπτείας του Jama εξετάζει το θέμα και ότι σύντομα θα υπάρξει μία «διεξοδική και ολοκληρωμένη» έρευνα.

 

Δύο εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, τέθηκε σε διοικητική άδεια.

 

Μιλώντας στους New York Times, ο Blackstock δήλωσε πως «Νομίζω ότι [το podcast] προκάλεσε πόνο και τραύμα σε μαύρους γιατρούς και ασθενείς. Και νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να θεραπεύσει το περιοδικό αυτόν τον πόνο».

 

Mε πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr