Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μέτρα οικονομικής τόνωσης στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

Ένα νομοσχέδιο ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που δίνει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την πρώτη του μεγάλη νίκη στο αξίωμα.

 

Το Σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς έδωσε την τελική έγκρισή του στο πακέτο ανακούφισης από τον κορωνοϊό, που περιλαμβάνει επιταγές 1.400 δολαρίων για όλους τους Αμερικανούς, δισεκατομμύρια για να ξανανοίξουν τα σχολεία και τα κολέγια και χρηματοδότηση για διανομή εμβολίων.

 

Το μόνο που εκκρεμεί είναι η υπογραφή του Προέδρου, πλέον.

Το νομοσχέδιο πέρασε από το Σώμα παρά τις διαφωνίες μεταξύ των πιο προοδευτικών και πιο μετριοπαθών Δημοκρατικών, όταν το νομοσχέδιο πέρασε από τη Γερουσία το Σάββατο.

 

Η τελική ψηφοφορία ήταν 220 υπέρ έναντι 211 κατά, με έναν Δημοκρατικό και όλους τους Ρεπουμπλικάνους να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

 

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν το τελικό νομοθετικό εμπόδιο. Τώρα το νομοσχέδιο επιστρέφει στον Μπάιντεν, ο οποίος θα το υπογράψει την Παρασκευή, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

 

Το τελευταίο απόσπασμά του συμπληρώνει μήνες διαπραγματεύσεων, ξεκινώντας από τη στιγμή που το παρουσίασε ο Μπάιντεν στα μέσα Ιανουαρίου πριν αναλάβει την εξουσία.

 

Στην πορεία, το νομοσχέδιο αντιμετώπισε ενωμένη αντιπολίτευση από τους Ρεπουμπλικάνους, αμφιβολίες από μετριοπαθείς Δημοκρατικούς και προοδευτικούς, καθώς και πολλά νομοθετικά εμπόδια.

 

Οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο για μία ιστορική μέρα και την «αρχή του τέλους της μεγάλης κατάθλιψης του COVID».

 

Στον αντίποδα, οι Ρεπουμπλικάνοι ανέφεραν ότι το μέτρο ήταν πολύ δαπανηρό και ήταν γεμάτο σπατάλες και προοδευτικές προτεραιότητες.

 

Σημείωσαν δε, ότι είναι «το λάθος σχέδιο, τη λάθος στιγμή, για τόσους λάθος λόγους», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων, Τζέισον Σμιθ.

 

 

Με πληροφορίες του Reuters/USAToday