Το Κογκρέσο ξεμπλοκάρει την πώληση 50 F-15 αξίας 18 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ξεμπλοκάρει την πώληση όπλων αξίας 18 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τζο Μπάιντεν - Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Δύο κορυφαίοι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ξεμπλόκαραν την πώληση 50 μαχητικών αεροσκαφών F-15 στο Ισραήλ, ανοίγοντας το δρόμο για μια σημαντική συμφωνία όπλων που είχε καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων στον πόλεμο στη Γάζα.

Η πώληση ύψους 18 δισ. δολαρίων είναι μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες πώλησης όπλων των ΗΠΑ με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και έρχεται την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει εκκλήσεις από ηγέτες του κόμματός του να παρακρατήσει αμερικανικά όπλα προκειμένου να πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δεχτεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Η αμερικανική κυβέρνηση παροτρύνει επίσης το Ισραήλ να αποκλιμακώσει τις εντάσεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο.

Την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών, για την οποία το Κογκρέσο είχε ενημερωθεί νωρίτερα φέτος, είχαν μπλοκάρει δύο από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου που υπογράφουν τις μεγάλες συμφωνίες όπλων. Ο Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι κατά τις επαφές που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όταν επισκέφθηκε το Ισραήλ νωρίτερα τον Ιούνιο, του είπε πως «είναι αδιανόητο ότι τους τελευταίους μήνες, η διοίκηση έχει παρακρατήσει όπλα και πυρομαχικά προς το Ισραήλ».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, η απόφαση ελήφθη μετά από εκτεταμένες πιέσεις του Λευκού Οίκου προς τους ηγέτες του Κογκρέσου να ξεμπλοκάρουν τη συμφωνία. Εάν η πώληση εγκριθεί επίσημα, τα F-15 θα παραδοθούν πιθανότατα σε περίπου πέντε χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι του Κογκρέσου.

Η άρση της αναστολής της συμφωνίας από το Κογκρέσο επιτρέπει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο και να προχωρήσει στην πώληση. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν του είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ότι «η (σ.σ. αμερικανική) κυβέρνηση εργάζεται μέρα και νύχτα για να εξαλείψει αυτά τα εμπόδια». «Ελπίζω, βεβαίως, ότι αυτό ισχύει» πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργος. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM