Το Κογκρέσο ξεμπλοκάρει την πώληση 50 F-15 αξίας 18 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ξεμπλοκάρει την πώληση όπλων αξίας 18 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τζο Μπάιντεν - Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Δύο κορυφαίοι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ξεμπλόκαραν την πώληση 50 μαχητικών αεροσκαφών F-15 στο Ισραήλ, ανοίγοντας το δρόμο για μια σημαντική συμφωνία όπλων που είχε καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων στον πόλεμο στη Γάζα.

Η πώληση ύψους 18 δισ. δολαρίων είναι μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες πώλησης όπλων των ΗΠΑ με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και έρχεται την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει εκκλήσεις από ηγέτες του κόμματός του να παρακρατήσει αμερικανικά όπλα προκειμένου να πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δεχτεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Η αμερικανική κυβέρνηση παροτρύνει επίσης το Ισραήλ να αποκλιμακώσει τις εντάσεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο.

Την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών, για την οποία το Κογκρέσο είχε ενημερωθεί νωρίτερα φέτος, είχαν μπλοκάρει δύο από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου που υπογράφουν τις μεγάλες συμφωνίες όπλων. Ο Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι κατά τις επαφές που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όταν επισκέφθηκε το Ισραήλ νωρίτερα τον Ιούνιο, του είπε πως «είναι αδιανόητο ότι τους τελευταίους μήνες, η διοίκηση έχει παρακρατήσει όπλα και πυρομαχικά προς το Ισραήλ».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, η απόφαση ελήφθη μετά από εκτεταμένες πιέσεις του Λευκού Οίκου προς τους ηγέτες του Κογκρέσου να ξεμπλοκάρουν τη συμφωνία. Εάν η πώληση εγκριθεί επίσημα, τα F-15 θα παραδοθούν πιθανότατα σε περίπου πέντε χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι του Κογκρέσου.

Η άρση της αναστολής της συμφωνίας από το Κογκρέσο επιτρέπει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο και να προχωρήσει στην πώληση. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν του είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ότι «η (σ.σ. αμερικανική) κυβέρνηση εργάζεται μέρα και νύχτα για να εξαλείψει αυτά τα εμπόδια». «Ελπίζω, βεβαίως, ότι αυτό ισχύει» πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργος. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM