ΗΠΑ και η Ρωσία απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Συρία

ΗΠΑ και η Ρωσία απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Συρία Facebook Twitter
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία χθες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επαναληφθεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ενώ η Συρία ανακοίνωσε την ανανέωση των επιθέσεων σε περιοχές που κρατούν αντικυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι.


Ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να είναι η μόνη που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην ειρήνη, και προέτρεψε τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε καταιγισμό αεροπορικών επιθέσεων με εμπρηστικές βόμβες, σύμφωνα με επαναστάτες και μέλη αποστολών πρώτων βοηθειών.


"Εάν οι Ρώσοι έρθουν σε εμάς με επικοδομητικές προτάσεις, θα τις ακούσουμε", δήλωσε ο Κέρι μετά το τέλος της συνάντησης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, η οποία συναντήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Ηγετών των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.


"Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι Ηνωμένεςς Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν κάθε δυνατή οδό προόδου που μπορούμε, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η σφαγή, είναι ο μόνος τρόπος να μειωθούν τα δεινά που υποφέρουν (οι πολίτες) και είναι ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικότητα η αποκατάσταση μιας ενωμένης Συρίας", είπε ο Κέρι.


Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα περιέγραψε τη συνάντηση ως "μακριά, επώδυνη και απογοητευτική", προσθέτοντας ωστόσο ότι θέλει να πιστεύει πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ειλικρινά για μια συμφωνία ειρήνης. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος να θεωρηθεί ότι κατάπαυση του πυρός αποτελεί "χαμένη υπόθεση".

Χθες οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μια νέα, μεγάλη επιχείρηση στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού και κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν τα φυλάκια των ανταρτών.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το αρχηγείο του στρατού στο Χαλέπι κάλεσε τους πολίτες στις ανατολικές συνοικίες της πόλης να αποφεύγουν τις περιοχές όπου βρίσκονται οι "τρομοκράτες". Πρόσθεσε ότι έχει προετοιμάσει "σημεία εξόδου" για όσους θέλουν να φύγουν, συμπεριλαμβανομένων και των ανταρτών.

Ο στρατός δεν διευκρίνισε αν εκτός από αεροπορικά πλήγματα θα γίνει και κάποια χερσαία επιχείρηση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ