ΗΠΑ: Εξόντωσαν τον Κάσεμ αλ Ραΐμι, ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο

ΗΠΑ: Εξόντωσαν τον Κάσεμ αλ Ραΐμι, ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξόντωσαν σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Υεμένη, ο Κάσεμ αλ Ραΐμι, αρχηγός της οργάνωσης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

«Κατά διαταγή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Υεμένη και κατάφεραν να εξοντώσουν τον Κάσεμ αλ Ραΐμι, έναν από τους ιδρυτές και αρχηγό της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ)», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Υπό τη διοίκηση του αλ Ραΐμι η ΑΚΑΧ διέπραξε «φρικτές ωμότητες εναντίον αμάχων στην Υεμένη και προσπάθησε να εξαπολύσει και να εμπνεύσει πολλές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυνάμεών μας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο θάνατός του «αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ΑΚΑΧ και το παγκόσμιο κίνημα της αλ Κάιντα και αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην εξάλειψη των απειλών που θέτουν οι ομάδες αυτές για την εθνική μας ασφάλεια», τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο αλ Ραΐμι εντάχθηκε στην αλ Κάιντα τη δεκαετία του 1990, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο Αφγανιστάν για τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Η ΑΚΑΧ έχει επωφεληθεί από την αποδυνάμωση της κυβέρνησης της Υεμένης για να ενισχύσει την παρουσία της στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Επίθεση στη Φλόριντα

Η ΑΚΑΧ ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Πενσακόλα στη Φλόριντα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).

«Σε ομιλία του ο επικεφαλής της, ο Κάσεμ αλ Ραΐμι, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Δεκεμβρίου του 2019 στην αεροναυτική βάση της Πενσακόλα», ανέφερε το SITE.

Η αμερικανική διπλωματία διπλασίασε το 2018 την αμοιβή που προσέφερε για τη σύλληψη του αλ Ραΐμι από τα 5 στα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Εναντίον του είχαν επιβάλει κυρώσεις το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΗΕ για τη συμμετοχή τους στην αιματηρή επίθεση κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σανάα και για τη στήριξη που φέρεται να παρείχε στον Νιγηριανό, Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος τα Χριστούγεννα του 2009 προσπάθησε να πυροδοτήσει βόμβα που είχε τοποθετήσει στο εσώρουχό του στη διάρκεια πτήσης από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

Αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τα πλήγματά της εναντίον της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο.

Το 2011 ο ιμάμης Ανουάρ αλ Αουλάκι, πρώην στρατολόγος της αλ Κάιντα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ προτού ενταχθεί στο δίκτυο του μπιν Λάντεν στην Υεμένη, σκοτώθηκε από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Παρόμοιο πλήγμα εξουδετέρωσε το 2015 τον προηγούμενο επικεφαλής της ΑΚΑΧ, τον Νάσερ αλ Ουαχίσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP / Reuters / Sputnik

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM