ΗΠΑ: Εργαζόμενοι που κουνούσαν το ποντίκι παριστάνοντας ότι εργάζονται απολύθηκαν από τράπεζα

ΗΠΑ: Εργαζόμενοι που κουνούσαν το ποντίκι παριστάνοντας ότι εργάζονται απολύθηκαν από τράπεζα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός Wells Fargo απέλυσε αρκετούς υπαλλήλους μετά από ισχυρισμούς ότι το προσωπικό προσποιούταν ότι δούλευε κουνώντας απλά το ποντίκι και πατώντας κουμπιά του πληκτρολογίου. 

Δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα πώς ανακαλύφθηκε το ζήτημα ή αν αφορούσε συγκεκριμένα άτομα που εργάζονταν με τηλεργασία. Πάντως, η αμερικανική τράπεζα ανέφερε ότι το προσωπικό απολύθηκε ή παραιτήθηκε «μετά την εξέταση ισχυρισμών που αφορούσαν την προσομοίωση δραστηριότητας πληκτρολογίου που δημιουργούσε την εντύπωση ενεργούς εργασίας». Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ στις ΗΠΑ νέοι κανόνες που σημαίνουν ότι οι μεσίτες που εργάζονται από το σπίτι πρέπει να επιθεωρούνται κάθε τρία χρόνια.

Μια εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Η Wells Fargo θέτει στους υπαλλήλους της τα υψηλότερα πρότυπα και δεν ανέχεται ανήθικες συμπεριφορές». Το 2022, η Wells Fargo δήλωσε ότι είχε υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο ευέλικτης εργασίας με το προσωπικό να επιτρέπεται να εργάζεται από το σπίτι ορισμένες φορές.

Χιλιάδες αυτόματα ποντίκια πουλήθηκαν τον τελευταίο μήνα

Ορισμένες μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένα εργαλεία για την παρακολούθηση των εργαζομένων από τότε που η εξ αποστάσεως εργασία επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.Τέτοιες υπηρεσίες μπορούν να παρακολουθούν τις πληκτρολογήσεις και τις κινήσεις των ματιών, να λαμβάνουν στιγμιότυπα οθόνης και να καταγράφουν τους ιστότοπους που επισκέπτονται.Αλλά η τεχνολογία έχει επίσης εξελιχθεί για να αποφεύγεται η παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων "mouse jigglers" που έχουν ως στόχο να κάνουν τους υπολογιστές να φαίνονται ότι χρησιμοποιούνται ενεργά και τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα. Σύμφωνα με το Amazon, όπου μπορούν να βρεθούν για λιγότερο από 10 δολάρια, χιλιάδες έχουν πωληθεί τον τελευταίο μήνα.

Το Bloomberg, το οποίο πρώτο ανέφερε την κίνηση αυτή με βάση μια κατάθεση που έκανε η Wells Fargo στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, ανέφερε ότι περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις απολύσεις. 

Το BBC επιβεβαίωσε έξι περιπτώσεις στις οποίες το προσωπικό απολύθηκε μετά από επανεξέταση και μία περίπτωση στην οποία ένα άτομο παραιτήθηκε οικειοθελώς αφού ήρθε αντιμέτωπο με τους ισχυρισμούς.Πολλοί από αυτούς είχαν εργαστεί στη Wells Fargo για λιγότερο από πέντε χρόνια.Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, πιέζουν το προσωπικό να επιστρέψει στο γραφείο.Η εξ αποστάσεως εργασία παραμένει δημοφιλής μετά την πανδημία, αλλά οι αριθμοί μειώνονται.

Στις ΗΠΑ, μόλις το 27% των αμειβόμενων ημερών τον περασμένο μήνα ήταν ημέρες εργασίας από το σπίτι, σε σύγκριση με πάνω από 60% στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020, σύμφωνα με έρευνα καθηγητών του Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM) Business School, του Stanford και του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, περίπου το 13% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ ήταν πλήρως απομακρυσμένοι και ένα άλλο 26% απολάμβανε μια υβριδική ρύθμιση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Συλλήψεις Εβραίων ακτιβιστών μέσα σε κτίριο του Κογκρέσου ενόψει της ομιλίας του Νετανιάχου

Διεθνή / ΗΠΑ: Συλλήψεις Εβραίων ακτιβιστών μέσα σε κτίριο του Κογκρέσου ενόψει της ομιλίας του Νετανιάχου

Διαδήλωναν για τον πόλεμο στη Γάζα και φορούσαν κόκκινες μπλούζες με συνθήματα όπως «όχι στο όνομά μας» και «Οι Εβραίοι λένε σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM