Σχεδόν 1 στα 13 αγόρια είχε την πρώτη του σεξουαλική επαφή πριν την ηλικία των 13, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. 

 

Το ποσοστό των αγοριών που ξεκινάνε να έχει σεξουαλικές επαφές σε μικρότερες ηλικίες εξαρτάται από παράγοντες όπως ο τόπος κατοικίας και το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας τους. 

 

Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτά τα αγόρια, σχεδόν τα μισά περιέγραψαν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία ως κάτι που «ήθελαν πλήρως». 

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics τη Δευτέρα, ένα ποσοστό της τάξης 3,6% - 7,6% των αγοριών και των νεαρών ανδρών στις ΗΠΑ, σχεδόν 1 στους 13, είχαν σεξουαλική επαφή πριν κλείσουν τα δεκατρία. 

 

Οι ερευνητές πραγματοποιούν έκκληση για περισσότερη εκπαίδευση, φροντίδα και συζητήσεις για τη υποστήριξη της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης των αγοριών. 

 

«Πολύ συχνά, οι σεξουαλικές ανάγκες των νέων ανδρών παραβλέπονται. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για τον χρόνο της σεξουαλικής εκπαίδευσης, και τη σεξουαλικής και αναπαραγωγική υγείας», δήλωσε η Λάουρα Λίντμπεργκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο  Guttmacher Institute, μια δεξαμενή σκέψης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.  

 

Γενικά, η ηλικία των 17, είναι η πλέον συνηθισμένη των αγοριών και των κοριτσιών για να ξεκινήσουν να έχουν σεξουαλικές επαφές, ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ, είναι περισσότερο πιθανό τα αγόρια να έχουν σεξουαλικές επαφές πριν τα 13. 

 

Η έρευνα χρησιμοποιεί δεδομένα του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ από το 2011, το 2013 και το 2015 και δεδομένα της Εθνικής Έρευνας για την Οικογενειακή Υγεία από το 2006 ως το 2015. 

 

Τα πρώτα δεδομένα συλλέχθηκαν με ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 19.916 αγόρια ηλικιών 9 ως 12 ετών. Τα δεύτερα δεδομένα συλλέχθηκαν από προσωπικές συνεντεύξεις 7.739 εφήβων και νεαρών ανδρών ηλικίας 15 - 24 ετών.

 

Οι επιστήμονες εστίασαν σε δημογραφικούς παράγοντες, όπως το που ζούσαν τα αγόρια, και κατά πόσο οι συνεντευξιαζόμενοι ήθελαν να έχουν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία. 

 

Για να μετρηθεί το τελευταίο οι συνεντευξιαζόμενοι κάλεσαν να επιλέξουν ανάμεσα στις απαντήσεις «Δεν ήθελα να γίνει κάτι εκείνη τη στιγμή», «Είχα ανάμεικτα συναισθήματα, ένα κομμάτι του εαυτού μου ήθελε και ένα όχι» και «Ήθελα πραγματικά να γίνει κάτι εκείνη τη στιγμή». 

 

Οι ερευνητές είδαν πως η πρώτη σεξουαλική επαφή πριν την ηλικία των 13 αναφέρθηκε από το 7,6% του πρώτου δείγματος και από το 3,6% του δεύτερου. 

 

Από τα δεδομένα της Εθνικής Έρευνας για την Οικογενειακή Υγεία προέκυψε ότι για τα αγόρια που είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή πριν την ηλικία των 13, το 8,5% την περιέγραψε ως «ανεπιθύμητη», το 37% είχε ανάμεικτα συναισθήματα και το 54,6% απάντησε πως «ήθελε πολύ να συμβεί». 

 

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες περιέγραψαν ως «φίλο» τον πρώτο τους ερωτικό σύντροφο. 

 

Περίπου ίδια ήταν και τα ευρήματα βρέθηκαν και στα αγόρια που είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή μετά τα 13. 

 

Το 5,4% είπε πως δεν την ήθελαν, το 31,3% είχε ανάμεικτα συναισθήματα και το 63,3% απάντησε πως ήθελε να συμβεί.

 

Από τα δεδομένα προέκυψε πως σε 15 μητροπόλεις των ΗΠΑ το ποσοστό των αγοριών που είχαν την πρώτη τους σεξουαλική τους επαφή πριν την ηλικία των 13 κυμαινόταν από το 5% στο Σαν Φρανσίσκο στο 25% στο Μέμφις του Τενεσί.  

 

Ακόμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ερωτηθέντες των οποίων η μητέρα ήταν απόφοιτος κολεγίου ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είχαν λιγότερες, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιθανότητες να έχουν σεξουαλική επαφή πριν τα 13. 

 

Οι αναφορές για σεξουαλικές επαφές πριν τα 13 ήταν πυκνότερες ανάμεσα στους μαύρους άνδρες. 

 

Η έρευνα είχε περιορισμούς. Αφενός, όσο νεότεροι ήταν οι ερωτηθέντες τόσο πιθανότερο ήταν να αναφέρουν πως είχαν σεξουαλικές επαφές πριν τα 13 και αφετέρου η έρευνα εστίασε μόνο σε ετερόφυλες εμπειρίες.  

 

Οι επιστήμονες κάλεσαν για βελτιώσεις στην σεξουαλική εκπαίδευση.

 

Παράλληλα αναφέρουν πως o ανδρισμός είναι κάτι που τα αγόρια πρέπει να επιτύχουν περνώντας από κοινωνικά ορόσημα, όπως το να έχουν σεξουαλικές επαφές. 

 

«Είναι σημαντικό να εμπλέκονται οι νεαροί άνδρες στην αυτο-αντανάκλαση για τις αληθινές πιέσεις που η αμερικανική κοινωνία τους ασκεί επηρεάζοντας τη συνολική υγεία τους και την ευεξία τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

 

Με πληροφορίες από CNN