ΗΠΑ: Έφτασε στην Καραϊβική το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford» - Ανησυχία στη Βενεζουέλα

ΗΠΑ: Έφτασε στην Καραϊβική το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford» - Ανησυχία στη Βενεζουέλα Facebook Twitter
Το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford»/Φωτογραφία: X
0

Το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford» βρίσκεται στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σε μια δραματική κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας που έχει εντείνει τις εντάσεις με τη Βενεζουέλα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει την ανάπτυξη του «Ford» τον περασμένο μήνα, προσθέτοντάς το στις οκτώ πολεμικές φρεγάτες, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και στα μαχητικά F-35 που βρίσκονται ήδη στην Καραϊβική.

Το «Gerald R. Ford», το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 2017, είναι το νεότερο αεροπλανοφόρο των Ηνωμένων Πολιτειών και το μεγαλύτερο στον κόσμο, με πάνω από 5.000 ναύτες στο πλήρωμά του.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την άφιξή του - η οποία αποκαλύφθηκε αρχικά από το Reuters - δηλώνοντας πως η αποστολή του θα συμβάλει στο να «διαταραχθεί η διακίνηση ναρκωτικών και να αποδυναμωθούν και να διαλυθούν οι διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η στρατιωτική ενίσχυση των ΗΠΑ αποσκοπεί στο να τον εκδιώξει από την εξουσία.

Η Ουάσιγκτον, τον Αύγουστο, διπλασίασε την αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Μαδούρο, ανεβάζοντάς την στα 50 εκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας τον για διασυνδέσεις με καρτέλ ναρκωτικών και εγκληματικές οργανώσεις - κατηγορίες που ο Μαδούρο αρνείται.

Ο αμερικανικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 19 επιθέσεις μέχρι στιγμής εναντίον ύποπτων σκαφών μεταφοράς ναρκωτικών στην Καραϊβική και στα ανοιχτά των ακτών του Ειρηνικού στη Λατινική Αμερική, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 76 άτομα.

Όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν για πρώτη φορά την ανάπτυξη του «Ford», ο Μαδούρο είχε προειδοποιήσει ότι «αν οι ΗΠΑ επέμβουν ποτέ στη χώρα, εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες με όπλα θα ξεχυθούν σε όλη τη Βενεζουέλα».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters και έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, προετοιμάζει την ανάπτυξη όπλων - μεταξύ των οποίων και παλαιός ρωσικός εξοπλισμός -  και σχεδιάζει να οργανώσει αντίσταση τύπου ανταρτοπόλεμου ή να προκαλέσει χάος σε περίπτωση αμερικανικής αεροπορικής ή χερσαίας επίθεσης.

Οι εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κολομβίας, γειτονικής χώρας της Βενεζουέλας, έχουν επίσης κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο Τραμπ και ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει τον Πέτρο «ηγέτη των παράνομων ναρκωτικών» και έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον του, ενώ ο αριστερός Κολομβιανός πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για “δολοφονίες” λόγω των επιθέσεων που πραγματοποιούν.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενισχύει στρατό, πολιτοφυλακή - Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενισχύει στρατό, οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική

Η Βενεζουέλα ενισχύει στρατεύματα και πολιτοφυλακή, ενώ οι ΗΠΑ μεταφέρουν προηγμένα όπλα και ειδικές δυνάμεις στην Καραϊβική, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Διεθνή / Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Η οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν δήλωσε ότι στόχος ήταν «δικαστές και αξιωματούχοι των μη ισλαμικών νόμων» και απειλώντας με νέες επιθέσεις έως την επιβολή της σαρία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Η μάχη για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κάτω Σώμα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να περάσουν τον προϋπολογισμό με οριακή πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Ο πρίγκιπας Τζορτζ έκανε μια απρόσμενη εμφάνιση στην ίδια ηλικία που ο πρίγκιπας και μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας Ουίλιαμ, άρχισε να δίνει το παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Διεθνή / Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρευρέθηκε σε σημαντική συνάντηση στο Κρεμλίνο και δεν αποτελεί μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο των G20, γεγονός που εγείρει εικασίες
LIFO NEWSROOM