ΗΠΑ: Το Εφετείο δίνει στον Τραμπ τον έλεγχο της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες

ΗΠΑ: Το Εφετείο δίνει στον Τραμπ τον έλεγχο της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Το ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης να επιτρέψει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει τον έλεγχο της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας, η οποία είχε αναπτυχθεί ως απάντηση στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Λος Άντζελες. 

Η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει τον Τραμπ και μπλοκάρει προηγούμενη εντολή κατώτερου δικαστηρίου, η οποία απαιτούσε την επιστροφή του ελέγχου των στρατευμάτων στην Πολιτεία.

Η τριμελής επιτροπή του Ένατου Περιφερειακού Εφετείου των ΗΠΑ έκρινε ότι η απόφαση του Τραμπ να «ομοσπονδιοποιήσει» τη Φρουρά εμπίπτει σε σφαίρα εξουσίας που αξιώνει «υψηλό βαθμό σεβασμού». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση: «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό ο Πρόεδρος να άσκησε νόμιμα την εξουσία του».

Η ομοσπονδιοποίηση -όπως είναι ο αμερικανικός όρος για την απόφαση Τραμπ- των περίπου 4.000 μελών της Εθνοφρουράς υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Λος Άντζελες με αφορμή τις επιδρομές μετανάστευσης. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, προσέφυγε τότε στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούνταν οι συνταγματικές προϋποθέσεις -εισβολή, εξέγερση ή κατάρρευση της πολιτικής τάξης- που απαιτούνται βάσει ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από τον πρόεδρο.

Η νέα απόφαση μπλοκάρει την εφαρμογή προηγούμενης ετυμηγορίας υπέρ της Καλιφόρνιας, την οποία είχε εκδώσει ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Τσαρλς Μπρέιερ, διορισμένος επί Κλίντον, στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Μπρέιερ είχε αποφανθεί ότι η κατάσταση στο Λος Άντζελες δεν δικαιολογούσε την ομοσπονδιοποίηση της Φρουράς και ότι ο Τραμπ είχε παρακάμψει τη νομική υποχρέωση να αποστείλει τη διαταγή μέσω του κυβερνήτη. Με την απόφασή του διέτασσε την άμεση επιστροφή του ελέγχου των στρατευμάτων στον Νιούσομ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, είχε υποστηρίξει πως η απόφαση του Μπρέιερ ουσιαστικά παρέχει στους πολιτειακούς κυβερνήτες δικαίωμα βέτο στις στρατιωτικές αποφάσεις του εκάστοτε προέδρου.

Από την πλευρά της, η πολιτειακή κυβέρνηση της Καλιφόρνιας υποστήριξε ότι η στρατιωτική παρουσία στο Λος Άντζελες συνέβαλε στην κλιμάκωση των εντάσεων και εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεχίσει τις νομικές ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των μονάδων της κρατικής Φρουράς.

«Η κυβέρνηση Τραμπ υπερέβη κατά πολύ την εξουσία της με την άνευ προηγουμένου και παράνομη ομοσπονδιοποίηση της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνια και την ανάπτυξη στρατιωτικών στρατευμάτων στις κοινότητές μας», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας, Ρομπ Μπόντα, επίσης Δημοκρατικός. «Ενώ το δικαστήριο δεν παρείχε άμεση ανακούφιση στους κατοίκους του Λος Άντζελες σήμερα, παραμένουμε σίγουροι για τα επιχειρήματά μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Η εφετειακή επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από δύο δικαστές διορισμένους από τον Τραμπ και έναν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έκρινε ότι ο Τραμπ φαίνεται να βασίστηκε νόμιμα σε ομοσπονδιακή διάταξη που του επιτρέπει να θέσει σε ενεργή υπηρεσία μέλη της Φρουράς όταν οι τακτικές δυνάμεις «δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η επιτροπή επικαλέστηκε έγγραφα που παρουσίασε η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τα οποία διαδηλωτές παρεμπόδισαν επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), πετώντας αντικείμενα σε υπηρεσιακά οχήματα και ακινητοποιώντας αστυνομικούς που προστάτευαν ομοσπονδιακά κτίρια και περιουσία.

«Η κυβέρνηση έχει αδιαμφισβήτητο συμφέρον για την προστασία των ομοσπονδιακών πρακτόρων και της περιουσίας και την πιστή εκτέλεση του νόμου», τόνισε η επιτροπή.

Ωστόσο, οι δικαστές απέρριψαν τον ευρύτερο ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις του προέδρου για επιστράτευση της Εθνοφρουράς δεν υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Παράνομη» η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες, δηλώνει δικαστής

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Δικαστήριο έκρινε παράνομη την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες

Ο δικαστής στην απόφασή του ανέφερε ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ξεπερνούν τα όρια της νομικής του εξουσίας και παραβιάζουν τη Δέκατη Τροπολογία» του Συντάγματος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Διεθνή / Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Η οικονομική ζημιά από τις ταραχές στο Λος Άντζελες εκτιμάται ήδη σε εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ψυχολογική επίδραση στις κοινότητες μεταναστών είναι εκτεταμένη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM
Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ «θα συνομιλήσουν» με το Ιράν - Σε ισχύ η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM