ΗΠΑ: Αστυνομικοί χλεύαζαν μαύρο που πέθανε μετά από κεφαλοκλείδωμα

ΗΠΑ: Αστυνομικοί χλεύαζαν μαύρο που πέθανε μετά από κεφαλοκλείδωμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Aurora Police
0

Τρεις αστυνομικοί του Κολοράντο απολύθηκαν και ένας τέταρτος παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη φωτογραφιών τους να αναπαριστούν κοροϊδεύοντας το κεφαλοκλείδωμα που έκαναν συνάδελφοί τους σε έναν Αφροαμερικανό άνδρα κατά τη σύλληψή του, ο οποίος αργότερα πέθανε.

Η Βανέσα Ουίλσον, προσωρινή αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Ορόρα προάστιο του Ντένβερ χαρακτήρισε «κατακριτέα» την ενέργεια των αστυνομικών που χλεύαζαν το θάνατο του 23χρονου Ελάιζα Μακλέιν, άοπλου κατά τη διάρκεια του συμβάντος. «Είμαι αηδιασμένη μέχρι εκεί που δεν πάει», δήλωσε η Ουίλσον σε μια συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας τις απολύσεις.

Οι αστυνομικοί που απολύθηκαν είναι ο Τζέισον Ρόζενμπλατ, η Έρικα Μαρέρο και ο Κάιλι Ντίτριχ. Ο τέταρτος, ο Τζάρον Τζόουνς, παραιτήθηκε την Τρίτη. Μια φωτογραφία απεικονίζει τον Ντίτριχ να κάνει περιπαικτικά κεφαλοκλείδωμα στον Τζόουνς ο οποίος γελά και η Μαρέρο δίπλα τους στέκεται χαμογελαστή. Οι φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή από τις αρχές, τραβήχτηκαν κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε το θανατηφόρο περιστατικό.

Ο Ρόζενμπλατ, ο οποίος ήταν μεταξύ των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο συμβάν με τον Μακλέιν, απολύθηκε επειδή απάντησε «Χαχα» όταν έλαβε τη φωτογραφία, είπε η Ουίλσον. Η δικηγόρος της οικογένειας του Μακλέιν, η Μαρί Νιούμαν, δήλωσε ότι η αστυνομία όχι μόνο σκότωσε έναν αθώο άνδρα, αλλά ένιωσε ότι είχε την εξουσία να «κοροϊδέψει» το συμβάν αναπαριστώντας το.

Ο Μακλέιν, 23 ετών, περπατούσε κατά μήκος ενός δρόμου στην Ορόρα τον Αύγουστο του 2019, όταν τον πλησίασαν τρεις αστυνομικοί έπειτα από αναφορές για έναν άνδρα που δρούσε ύποπτα, αν και ο ίδιος ο Μακλέιν δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, ο 23χρονος είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, σύμφωνα με ηχογραφήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έκαναν στον Μακλέιν κεφαλοκλείδωμα για να τον συγκρατήσουν και διασώστες του χορήγησαν με ένεση ηρεμιστικό κεταμίνη. Στη συνέχεια υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε. Ένας τοπικός εισαγγελέας αρνήθηκε να ασκήσει διώξεις εις βάρος των αστυνομικών ή των διασωστών, επικαλούμενος μια νεκροψία που ανέφερε την αιτία θανάτου ως απροσδιόριστη.

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις διόρισε ειδικό ανακριτή για την επανεξέταση της υπόθεσης και αυτή την εβδομάδα το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τόνισαν ότι διερευνούν εάν παραβιάστηκαν τα πολιτικά δικαιώματα του Μακλέιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM