ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen για το σκάνδαλο ρύπων

ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen για το σκάνδαλο ρύπων Facebook Twitter
EPA/JULIAN STRATENSCHUKTE
0

Ποινικές κατηγορίες σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν απήγγειλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε για να συγκαλύψει την παραποίηση των δοκιμών των εκπομπών ρύπων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν τον Μάρτιο χωρίς όμως να γνωστοποιηθούν δημοσίως και το κατηγορητήριο δημοσιοποιήθηκε αργά χθες από αμερικανικό δικαστήριο.

Ο Βίντερκορν παραιτήθηκε από τη θέση του μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις παραποιημένες δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ εξέδωσαν ανακοινώσεις, επικρίνοντας τη VW αναφορικά με την απαγγελία των κατηγοριών, σε μια σπάνια περίπτωση ποινικής δίωξης σε βάρος ενός διευθύνοντος συμβούλου για ενέργειες μιας εταιρίας.

«Εάν προσπαθήσεις να εξαπατήσεις τις ΗΠΑ, τότε θα πληρώσεις βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Σέσιονς.

Η δίωξη του Βίντερκορν στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Ως Γερμανός πολίτης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ και θα επιδιώξει προστασία βάσει των διατάξεων της γερμανικής νομοθεσίας περί εκδόσεων. Έρευνα σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου πραγματοποιούν και οι γερμανικές αρχές.

Πηγή κοντά στο Βίντερκορν δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος βρίσκεται στη Γερμανία και ότι θα παραμείνει εκεί.

Δικηγόρος του 70χρονου Βίντερκορν στη Γερμανία δεν έκανε κάποια σχόλιο άμεσα ενώ εκπρόσωπος της Volkswagen στη Γερμανία δήλωσε ότι η εταιρία «συνεχίζει να συνεργάζεται στις έρευνες» σε βάρος προσώπων, χωρίς όμως να σχολιάσει τις εν λόγω κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

Διεθνή / Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

«Υπάρχουν υποψίες ότι απευθύνθηκαν σε ατελιέ και κατασκευαστές που απασχολούσαν εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονταν ανεπαρκώς και περισσότερες ώρες από το μέγιστο νόμιμο όριο» σύμφωνα με την αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας
LIFO NEWSROOM
Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Διεθνή / Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Η «ομιλία του βασιλιά» σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου - Η νέα κυβέρνηση θα βασίζεται στις αρχές της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών για όλους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ