Ιορδανία: Οι μυστικές υπηρεσίες στοχοποιούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα - Απαγωγές, παρακολουθήσεις και απειλές

Ιορδανία: Οι μυστικές υπηρεσίες στοχοποιούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα - Απαγωγές, παρακολουθήσεις και απειλές Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unplash
0

Η μυστική αστυνομία της Ιορδανίας κατηγορείται ότι εκφοβίζει γκέι πολίτες, «αποκαλύπτοντάς» τους στις οικογένειές τους, και ότι ανάγκασε να κλείσουν δύο οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν απαγωγές ακτιβιστών, παρενοχλήσεις αλλά και παρακολουθήσεις, καθώς και αποκαλύψεις περί της σεξουαλικότητάς τους στις συντηρητικές οικογένειές τους. 

Πηγές λένε ότι η εκστρατεία εκφοβισμού από τη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ιορδανίας (GID) έχει δει προσφάτως μία έξαρση. Τον Ιανουάριο δύο ακτιβιστές φέρονται να συνελήφθησαν και να δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Ο Mounir - πρόκειται για ψευδώνυμο -  διευθυντής ενός ανώνυμου κέντρου για την προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, περιέγραψε πως αναγκάστηκε - από αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών - να μπει σε ένα αυτοκίνητο, πριν ανακριθεί και κρατηθεί για ένα βράδυ.

Οι πράκτορες της GID τηλεφώνησαν στη συνέχεια στους γονείς του, όπως είπε, και τους είπαν ότι είναι γκέι. «Η σχέση μας καταστράφηκε μετά από αυτό. Αναγκάστηκα να μετακομίσω από το σπίτι των γονιών μου» σημείωσε ο ίδιος. 

Τα περιστατικά αυτά καταγράφονται σε μία από τις ελάχιστες χώρες της Μέσης Ανατολής όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν διώκονται νομικά, αλλά δεν υπάρχει νομική προστασία κατά των ομοφοβικών διακρίσεων και η κοινή γνώμη παραμένει εχθρική προς τις σεξουαλικές μειονότητες.

Ιορδανία: Εξωθήθηκαν σε κλείσιμο δύο οργανώσεις προάσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων

Εκπρόσωποι της Rainbow Street - μιας οργάνωσης που παρέχει προστασία και υποστήριξη σε αιτήσεις ασύλου ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική - και του ανώνυμου κέντρου ΛΟΑΤΚΙ+, λένε ότι αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στην Ιορδανία λόγω της αυξημένης πίεσης.

Οι ιορδανικές αρχές έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιες ομάδες.

Ο Fawaz - επίσης ψευδώνυμο - πρώην διευθυντής της Rainbow Street, δήλωσε ότι παρενοχλήθηκε και ανακρίθηκε από το GID πολλές φορές. Σε μια περίπτωση, είπε ότι τον συνέλαβαν στο δρόμο, τον έσπρωξαν σε ένα αυτοκίνητο και τον ανέκριναν. Τον προειδοποίησαν να σταματήσει τη δράση του, αλλιώς θα μπορούσαν να του απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες.

Αργότερα, πράκτορες της GID επισκέφθηκαν το σπίτι του και μίλησαν με τους γονείς του, ρωτώντας για την υγεία του γιου τους. Ο Fawaz εξήγησε πως με αυτόν τον τρόπο τού έδειξαν ότι θα μπορούσαν εύκολα να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στους γονείς του.

Παράλληλα, η οργάνωση έλαβε απειλητικά email από ανώνυμους λογαριασμούς. Ένα τέτοιο μήνυμα, που περιήλθε στην κατοχή του Guardian, ανέφερε: «Το μέρος όπου εργάζεστε παρακολουθείται από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες. Σας ενημερώνω τώρα, μην είστε χαζοί. Οι δραστηριότητές σας παρακολουθούνται. Σταματήστε να επισκέπτεστε αυτό το μέρος - δεν θα έχει καλό τέλος».

Τόσο ο Fawaz όσο και ο Mounir έχουν φύγει από την Ιορδανία, αφήνοντας πίσω τους περιουσίες, φίλους και οικογένεια, και ζήτησαν άσυλο στο εξωτερικό. Κανείς από τους δύο δεν εξήγησε στους οικείους του τους λόγους της ξαφνικής αναχώρησής του, φοβούμενος ότι αυτό θα μπορεί να κινδύνευαν σε περίπτωση αντιποίνων

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα γινόμουν πρόσφυγας» δήλωσε ο Fawaz. «Δεν ήθελα ποτέ να φύγω από την πατρίδα μου. Ξύπνησα κυριολεκτικά μια μέρα και μου είχαν πάρει τα πάντα».

Ιορδανία: «Δεν σε σκοτώνει η κυβέρνηση, αλλά η οικογένειά σου»

Η Rasha Younes, ανώτερη ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), δήλωσε ότι η καταστολή από πλευράς ιορδανικών αρχών ξεκίνησε το 2015 και εντάθηκε τα τελευταία χρόνια.

«Όσο μεγαλύτερη προβολή έχει αποκτήσει το κίνημα υπεράσπισης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τόσο πιο εντατική είναι η καταστολή της κοινότητας» σημείωσε η ίδια. 

Οι λόγοι πίσω από την προφανή στοχοποίηση παραμένουν ασαφείς, αλλά καταγγέλλεται μία γενικότερη επίθεση κατά πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. 

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η HRW ανέφερε ότι οι ιορδανικές αρχές παρενοχλούσαν, όλο και περισσότερο, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, καταπατούσαν τους προσωπικούς χώρους πολιτών και περιόριζαν την πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση δεν θα σε σκοτώσει ή θα σε βάλει στη φυλακή επειδή είσαι γκέι. Αλλά θα αφήσουν την οικογένειά σου να σε σκοτώσει» εξήγησε ο Fawaz, ενημερώνοντας πως είναι πολλές οι ανάλογες επιθέσεις. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκλεψαν εμβληματικό γλυπτό - παγωτό και το επέστρεψαν δηλώνοντας «λιωμένοι»

Διεθνή / Έκλεψαν εμβληματικό γλυπτό - παγωτό και το επέστρεψαν δηλώνοντας «λιωμένοι»

Το μεγάλο διακοσμητικό γλυπτό αποτελεί μόνιμο στοιχείο του Langside Cafe στη νότια πλευρά της πόλης εδώ και περίπου 40 χρόνια και έχει επίσης εμφανιστεί σε έργα τέχνης που απεικονίζουν το κατάστημα.
LIFO NEWSROOM
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τη διαφάνεια των συμβολαίων των εμβολίων Covid-19

Διεθνή / Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τη διαφάνεια των συμβολαίων των εμβολίων Covid-19

Η Επιτροπή συμφώνησε μόνο να δώσει μερική πρόσβαση σε ορισμένα συμβόλαια, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα τμήματα είχαν διαγραφεί για την προστασία εμπορικών συμφερόντων ή για θέματα ιδιωτικότητας
LIFO NEWSROOM
Νέα Υόρκη: Νομικές διαμάχες για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό- Υπογράφηκαν νέοι περιορισμοί

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Νομικές διαμάχες για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό- Υπογράφηκαν νέοι περιορισμοί

Δεν θα χορηγούνται άδειες σε οργανισμούς που επιτρέπουν σε τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικείες ομάδες, αλλά θα επιτρέπεται σε τρανς άνδρες να αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες
LIFO NEWSROOM