Ίνγκβαρ Κάμπραντ: Ο «Σκρουτζ» που άλλαξε τον κόσμο του design -«Ένας στους 10 έχει συλληφθεί σε κρεβάτι του»

Ίνγκβαρ Κάμπραντ: Ο «Σκρουτζ» που άλλαξε τον κόσμο του design -1 στους 10 έχει συλληφθεί σε κρεβάτι του Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας IKEA
0

Ήταν πριν από περίπου 79 χρόνια, όταν Ίνγκβαρ Κάμπραντ άνοιξε το πρώτο κατάστημα IKEA και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους και πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Κάπραντ ήξερε από μικρός ότι το εμπόριο αποτελεί μονόδρομο για εκείνον. Μπορεί τότε να μην φανταζόταν την αυτοκρατορία που θα χτίσει σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο, ήξερε ότι η δουλειά και οι ιδέες οδηγούν σε αποτέλεσμα. Όταν ήταν μικρός πωλούσε σπίρτα, χριστουγεννιάτικες κάρτες, περιοδικά και σπόρους κήπου. Για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, οδήγησε το ποδήλατο της μητέρας του σε φάρμες μέχρι να κερδίσει αρκετά για να αγοράσει το δικό του.

Στα 14 του μετακόμισε για να πάει σε οικοτροφείο εκεί κοντά. Ο μικρός Κάμπραντ κρατούσε ένα απόθεμα από στυλό, ρολόγια, πορτοφόλια και ζώνες κάτω από το κρεβάτι του. (Οι συμμαθητές του τα χρειάζονταν αυτά!) 

Ίνγκβαρ Κάμπραντ: Ο «Σκρουτζ» που άλλαξε τον κόσμο του design -1 στους 10 έχει συλληφθεί σε κρεβάτι του Facebook Twitter
IKEA

Όταν ο πατέρας του τού έδωσε χρήματα για σπουδές, εκείνος επέλεξε να επενδύσει στο όνειρό του. Ο Κάμπραντ απομακρύνθηκε από τις μεμονωμένες πωλήσεις και άρχισε να διαφημίζεται σε τοπικές εφημερίδες και να λειτουργεί έναν αυτοσχέδιο κατάλογο ταχυδρομικών παραγγελιών. Μοίραζε τα προϊόντα του με το τοπικό βανάκι γάλακτος, το οποίο τα παρέδιδε στον κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό.

Όταν εισήγαγε έπιπλα στον κατάλογό του, κομμάτια που παράγονταν από τοπικούς κατασκευαστές στη δασική περιοχή κοντά στο σπίτι του. Λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση, σύντομα αποφάσισε να ασχοληθεί με την επιχείρηση επίπλων, διακόπτοντας όλα τα άλλα προϊόντα. Κάπως, έτσι δημιουργήθηκε η ΙΚΕΑ. Το όνομα της προήλθε από τα αρχικά Ι (Ingvar) K (Kamprad) E (Ε lmtaryd, το αγρόκτημα που μεγάλωσε) και το Α προσδιορίζει το χωριό που μεγάλωσε, το Agunnaryd, στο Σάμλαντ στη Νότιο Σουηδία. Τις επόμενες επτά δεκαετίες ο Κάμπραντ μεταμόρφωσε επιχείρηση σε διεθνές brand με 458 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και κύκλο δισεκατομμυρίων.

Ίνγκβαρ Κάμπραντ: Έζησε μια λιτη ζωή, τον έλεγαν τσιγκούνη


Μπορεί να ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ωστόσο, στη ζωή του διατήρησε χαμηλό προφίλ. Πετούσε μόνο σε οικονομική θέση, έμενε σε οικονομικά ξενοδοχεία, έτρωγε φθηνά γεύματα, ψώνιζε για ευκαιρίες. Κάποιοι τον χαρακτήριζαν τσιγκούνη, έναν «Σκρουτζ».

Σε ένα βιβλίο του 1998 περιέγραφε τη συνήθειά του να επισκέπτεται τη λαχαναγορά ακριβώς πριν κλείσει, ελπίζοντας να πάρει μια φθηνότερη τιμή. Λέγεται ότι ο δήμαρχος της πόλης που γεννήθηκε τον κάλεσε στα αποκαλυπτήρια αγάλματος που είχε στήσει προς τιμήν του. Όταν τον κάλεσε να κόψει την κορδέλα, ο Κάμπραντ αρνήθηκε να το κάνει και αντ΄ αυτού πήρε την κορδέλα, την δίπλωσε προσεκτικά και προέτρεψε τον δήμαρχο να την ξαναχρησιμοποιήσει.

«Είμαι λίγο σφιχτός με τα χρήματα, αλλά τι; Κοιτάζω τα χρήματα που πρόκειται να ξοδέψω για τον εαυτό μου και αναρωτιέμαι αν οι πελάτες μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά. Θα μπορούσα να ταξιδεύω τακτικά πρώτης θέσης, αλλά το να έχω χρήματα σε αφθονία δεν φαίνεται καλός λόγος για να τα σπαταλήσω, αν υπάρχει κάτι όπως καλή ηγεσία, είναι να δώσω ένα καλό παράδειγμα»

Ίνγκβαρ Κάμπραντ: Ο «Σκρουτζ» που άλλαξε τον κόσμο του design -1 στους 10 έχει συλληφθεί σε κρεβάτι του Facebook Twitter
IKEA

Σύμφωνα με τον Κάμπραντ, «ο χρόνος είναι ο πιο σημαντικός πόρος. Μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά σε δέκα λεπτά. Δέκα λεπτά, αφού φύγουν, έχουν φύγει οριστικά. Τα δέκα λεπτά δεν είναι μόνο το ένα έκτο της ωριαίας αμοιβής σας. Δέκα λεπτά είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου. Χωρίστε τη ζωή σας σε μονάδες δέκα λεπτών και θυσίαστε όσο το δυνατόν λιγότερες από αυτές σε δραστηριότητες χωρίς νόημα».

Το 1976, ο Kamprad μετακόμισε στην Ελβετία. Το 1982 μεταβίβασε τον έλεγχο στο Ολλανδικό Ίδρυμα και το 2013 παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου και ονόμασε τον μικρότερο γιο του Ματία ως Πρόεδρό του. Βασικές θέσεις κατείχαν και οι άλλοι δύο γιοι του. 

Ο Κάμπραντ είναι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο «ντύνονται» τα σύγχρονα σπίτια. Από καναπέδες και κρεβάτια μέχρι κούπες και μαχαιροπίρουνα. Λέγεται ότι ένας στους 10 Ευρωπαίους συνελήφθη σε κρεβάτι της εταιρείας του, όπως αποκάλυψαν οι New York Times όταν η αμερικανική εφημερίδα έκανε μια εις βάθος έρευνα για τον κατασκευαστή επίπλων.

Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ πέθανε, σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 2018, σε ηλικία 91 ετών.

Με πληροφορίες από Medium και NY Times
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ