Ινδονησία: Μαζική εκκένωση περιοχών και προειδοποίηση για τσουνάμι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου

Ινδονησία: Μαζική εκκένωση περιοχών και προειδοποίηση για τσουνάμι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου Facebook Twitter
0

Το ηφαίστειο Σεμέρου (Semeru) στο νησί της Ιάβας στην Ινδονησία εξερράγη το πρωί της Κυριακής, εκτοξεύοντας έναν όγκο ηφαιστειακής τέφρας 1,5 χιλιομέτρου και προκαλώντας μαζική εκκένωση των κατοίκων από την περιοχή τη έκρηξης. 

Οι αρχές εξέδωσαν το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, ενώ τοπικός αξιωματούχος ανέφερε σε ντόπιο μέσο πως η εκκένωση των πολιτών που ζουν στη ζώνη συναγερμού, είναι σε εξέλιξη. 

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών προειδοποίησε τους κατοίκους να μην προβούν σε δραστηριότητες σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης, και να μείνουν τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από όχθες ποταμών, λόγω της ροής λάβας. 

Προειδοποίηση για τσουνάμι 

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε για πιθανό τσουνάμι στα νησιά Μιγιάκο και Γιαεγιάμα μετά την ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία. 

Mε 142 ηφαίστεια, η Ινδονησία αποτελεί το κράτος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό που ζει σε εμβέλεια ηφαιστείου. Περίπου 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι, μάλιστα, κατοικούν σε ακτίνα μόλις 10 χιλιομέτρων από ενεργό ηφαίστειο. 

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου Σεμερού -με υψόμετρο 3,676 μέτρων που βρίσκεται 640 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Τζακάρτα- πριν από έναν χρόνο, είχαν χάσει τη ζωή τους 51 άνθρωποι. Άλλοι σχεδόν 10.000 κάτοικοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και η ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη. Σεισμική δόνηση τον περασμένο μήνα στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Guardian/JapanTimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ