Ινδία: «Θύελλα» νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, τα νοσοκομεία ξεμένουν από οξυγόνο

Ινδία: «Θύελλα» νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, τα νοσοκομεία ξεμένουν από οξυγόνο Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Τα νοσοκομεία της Ινδίας ξεμένουν από ιατρικό οξυγόνο, καθώς το νέο κύμα κορωνοϊού έχει φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας.

 

Η χώρα καταγράφει καθημερινά τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού και πλησιάζει το «μαύρο» ρεκόρ των 297.000 μολύνσεων σε 24 ώρες, που κατέγραψαν οι ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

 

Στον τελευταίο απολογισμό, η Ινδία ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 295.000 κρούσματα σε μία ημέρα, ενώ στο ίδιο διάστημα άλλοι 2.023 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

Η τοπική κυβέρνηση του Δελχί απηύθυνε εκκλήσεις στα social media, λέγοντας ότι τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία έχουν οξυγόνο που επαρκεί μόνο για 8-24 ώρες, ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία επαρκεί για μόλις 4-5 ώρες.

 

Ένα από τα νοσοκομεία, το GTB, παρέλαβε οξυγόνο λίγο προτού ξεμείνει από προμήθειες για τους 500 ασθενείς του, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. «Δεν είχαμε σχεδόν καμία ελπίδα. Όλοι μας ήμασταν δακρυσμένοι όταν είδαμε να φτάνει το οξυγόνο», δήλωσε ένας γιατρός στην India Today.

 

Στην πόλη, όπου ζουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, καταγράφηκαν 28.395 κρούσματα και 277 θάνατοι την Τρίτη, ο υψηλότερος απολογισμός από την αρχή της πανδημίας. Ένας στους τρεις που εξετάζονται για τον κορωνοϊό είναι θετικός, σύμφωνα με τις αρχές.


«Θύελλα το νέο κύμα»

 

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια «θύελλα» κορωνοϊού που κατακλύζει το σύστημα υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. «Η ζήτηση για οξυγόνο έχει αυξηθεί. Εργαζόμαστε με ταχύτητα και ευαισθησία για να διασφαλίσουμε οξυγόνο σε όσους το έχουν ανάγκη», συμπλήρωσε σε διάγγελμά του.

 

Ο Μόντι έχει επικριθεί επειδή έπειτα από μείωση των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο επέτρεψε να γίνουν θρησκευτικές εκδηλώσεις και πολιτικές συγκεντρώσεις, σε κάποιες από τις οποίες μίλησε και ο ίδιος.

 

«Η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Το δεύτερο κύμα μολύνσεων ήρθε σαν θύελλα», δήλωσε ο Μόντι και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην πανικοβληθούν. Στο Δελχί έχει επιβληθεί εξαήμερο lockdown, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση. Η πολιτεία Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται το Μουμπάι, επίσης σχεδιάζει την επιβολή αυστηρότερου lockdown αυτή την εβδομάδα.

 

«Αν και κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να σώσουμε ανθρώπους, επίσης προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ο ελάχιστον αντίκτυπος στη ζωή και την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Μόντι, καλώντας τις τοπικές κυβερνήσεις να καταφεύγουν στο lockdown μόνο ως ύστατη λύση.

 

Στο μεταξύ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πρέπει να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια προς την Ινδία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ματαίωσε την επίσκεψή του στο Δελχί που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει την Ινδία στη λίστα με τις «κόκκινες χώρες», σε ό,τι αφορά τα ταξίδια.


Τα κρεματόρια δουλεύουν ακατάπαυστα 

 

Την ίδια ώρα τα κρεματόρια δουλεύουν ακατάπαυστα στην Ινδία. «Εργαζόμαστε συνεχώς στο 100% των δυνατοτήτων μας για να αποτεφρώνουμε εγκαίρως τις σορούς», δήλωσε ο Κάμλες Σέιλορ, πρόεδρος κρεματορίου στην πόλη Σουράτ.

 

Δύο κρεματόρια της πόλης αποτέφρωναν περισσότερες από 100 σορούς τη μέρα, υπό τα πρωτόκολλα του Covid, την προηγούμενη εβδομάδα. Αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον απολογισμό της πόλης για περίπου 25 νεκρούς.

 

Ανάλογη η κατάσταση στην πόλη Λάκναου, όπου ο αριθμός των νεκρών που έφταναν στα κρεματόρια ήταν διπλάσιος από τα στοιχεία για τους θανάτους για έξι ημέρες του Απριλίου. 

 

Αρκετές μεγάλες πόλεις αναφέρουν πολύ μεγαλύτερους αριθμούς αποτεφρώσεων και ταφών υπό τα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό, από τον επίσημο απολογισμό των θανάτων, σύμφωνα με το Reuters. Αυτή η αναντιστοιχία μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η υπερβολική προσοχή, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υγείας δήλωσε ότι ο αριθμός των αποτεφρώσεων οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές γίνονται με βάση τα πρωτόκολλα για τον Covid-19 ακόμη κι αν «υπάρχει 0,1% πιθανότητα αυτός ο άνθρωπος να ήταν θετικός».

 

«Σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς φτάνουν στα νοσοκομεία σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και πεθαίνουν προτού γίνει το τεστ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς φτάνουν νεκροί στο νοσοκομείο και δεν ξέρουμε αν είναι θετικοί», συμπλήρωσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ