«Ηλεκτρονικές μύτες» βοηθούν στην ανίχνευση δασικών πυρκαγιών στη Γερμανία

Ηλεκτρονικές «μύτες» βοηθούν στην ανίχνευση δασικών πυρκαγιών στη Γερμανία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν μια δασική πυρκαγιά λίγα λεπτά μετά την έναρξή της δοκιμάζονται στη Γερμανία.

Μια νεοσύστατη εταιρεία εγκατέστησε εκατοντάδες αισθητήρες σε δάση για να δοκιμάσει το σύστημα, κυρίως στο Βρανδεμβούργο, τη γερμανική περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις δασικές πυρκαγιές.

Αναλυτικότερα, αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν μια πυρκαγιά λίγα λεπτά μετά την έναρξή της δοκιμάζονται στο Βρανδεμβούργο. Στην καρδιά του δάσους Εμπερσβάλντε, βορειοανατολικά του Βερολίνου, ο Γιούργκεν Μιούλερ άναψε φωτιά χρησιμοποιώντας ως προσάναμμα εξαιρετικά εύφλεκτα κλαδιά πεύκου. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναδυθούν οι πρώτοι καπνοί.  Ο 69χρονος συνταξιούχος εμπειρογνώμονας δασολόγος ήθελε να δοκιμάσει μια συσκευή, που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, κι η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τον καπνό που εκπέμπεται κατά την αρχική φάση μιας πυρκαγιάς.

Πώς λειτουργούν οι συσκευές για τις δασικές πυρκαγιές 

Οι συσκευές αυτές δημιουργήθηκαν πριν από δύο χρόνια από τη νεοσύστατη εταιρεία Dryad Networks του Βερολίνου, την οποία συνίδρυσε ο Μιούλερ, και είναι εξοπλισμένες με υπερευαίσθητους αισθητήρες αερίων, που αναπτύχθηκαν από τη γερμανική εταιρεία Bosch. «Λειτουργώντας σαν «ηλεκτρονική μύτη», οι αισθητήρες τοποθετούνται στα δέντρα και παρακολουθούν επίσης τη θερμοκρασία, την υγρασία και την πίεση του αέρα» σημειώνει ο ίδιος. «Σε 10 με 15 λεπτά μπορούμε να ανιχνεύσουμε μια πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο πριν εξελιχθεί σε μεγάλη φωτιά», είπε σημειώνοντας πως αυτή η μέθοδος είναι γρηγορότερη από τα παραδοσιακά συστήματα επιτήρησης.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο αισθητήρας μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας αναπτυσσόμενης πυρκαγιάς και κάποιου άλλου ερεθίσματος, όπως για παράδειγμα, των αναθυμιάσεων από ένα διερχόμενο φορτηγό που κινείται με ντίζελ.

Με πληροφορίες από AFP 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM