Ιαπωνία: Σάλος από τις δηλώσεις του αναπλ. πρωθυπουργού που κατηγόρησε τις γυναίκες για το δημογραφικό πρόβλημα

Ιαπωνία: Σάλος από τις δηλώσεις του αναπλ. πρωθυπουργού που κατηγόρησε τις γυναίκες για το δημογραφικό πρόβλημα Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τaro Aso, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, αναγκάστηκε να ανακαλέσει δηλώσεις στις οποίες εμφανιζόταν να κατηγορεί τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά για το δημογραφικό πρόβλημα τις χώρας και τον γηρασμένο πληθυσμό. 

Ο Aso, o οποίος επίσης είναι υπουργός Οικονομικών, ανέφερε σε συνάντηση με ψηφοφόρους στην Φουκουόκα πως είναι άδικο να τονίζεται μόνο ο μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων για να εξηγηθεί η δημογραφική κρίση της Ιαπωνίας. 

«Υπάρχουν αρκετοί περίεργοι άνθρωποι που λένε οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που φταίνε, όμως αυτό είναι ανακριβές. Περισσότερο φταίνε αυτοί που δεν γεννάνε», είπε ο Aso, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. 

«Ο γηρασμένος πληθυσμός, σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό παιδιών είναι το ανησυχητικό ζήτημα, μεσομακροπρόθεσμα», πρόσθεσε. 

Ο Aso αργότερα ανακάλεσε τα σχόλια του, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν για αναισθησία απέναντι στα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν το έχουν καταφέρει. 

Ο 78χρονος πολιτικός έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του και πως ήθελε απλά να υπογραμμίσει την απειλή που συνιστούν οι μειωμένες γεννήσεις στην οικονομική υγεία της χώρας. Πρόσθεσε όμως: «Αποσύρω τα σχόλια μου και θα είμαι προσεκτικός σε ό,τι λέω το ερχόμενο διάστημα».

Ο Αso έκανε αυτά τα σχόλια αφού τα στοιχεία έδειξαν πως ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 448.000 το 2018, μία μείωση ρεκόρ.

Το 2018 υπήρξαν 921.000 γεννήσεις στη χώρα, ο μικρότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν να μετρούνται τα σχετικά στοιχεία, πάνω από ένα αιώνα πριν. 

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει δημόσια ανησυχία πως το αυξανόμενο κόστος για υπηρεσίας υγείας και πρόνοιας σε συνδυασμό με το μειούμενο εργατικό δυναμικό θα φέρει μεγάλη πίεση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά τις επόμενες δεκαετίες. 

Οι ειδικοί θεωρούν τον μικρό αριθμό γεννήσεων ως αποτέλεσμα διαφόρων αιτιών, ανάμεσα τους το μεγάλο οικονομικό κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού, τα μακρά ωράρια εργασίας και την έλλειψη υποδομών πρόνοιας για τη φροντίδα των παιδιών. 

Όμως, ο Aso δεν είναι ο μόνος συντηρητικός πολιτικός που κατηγόρησε τα ζευγάρια και ειδικά τις γυναίκες, για αυτή την εξέλιξη. 

Τον Ιούνιο του 2018 ο Toshihiro Nikai, γενικός γραμματέας του κυβερνητικού Φιλελεύθερου- Δημοκρατικού κόμματος περιέγραψε τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά ως «εγωιστές» και επεσήμανε το μεταπολεμικό baby boom ως απόδειξη πως οι δύσκολες συνθήκες ζωής δεν είναι εμπόδιο για να δημιουργήσει κανείς μία μεγάλη οικογένεια.  

Δύο μήνες πριν, βουλευτής του ίδιου κόμματος, ο Kanji Kato είπε πως οι γυναίκες πρέπει να κάνουν «τουλάχιστον 3 παιδιά» και κατηγόρησε όσες προτιμούν να παραμείνουν single πως θα γίνουν «βάρος για το κράτος».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ