Η Ιαπωνία παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και άλλες περιοχές έως τις 20 Ιουνίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων.

 

Η πρωτεύουσα και άλλες 8 περιφέρειες είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Μαΐου. Όμως, αυτό το μέτρο παρατάθηκε, καθώς παραμένει ασφυκτική η πίεση στο σύστημα υγείας.

 

Τις τελευταίες ημέρες η Ιαπωνία έχει δει να αυξάνονται σε αριθμό ρεκόρ οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, παρότι υποχωρούν τα νέα κρούσματα.

 

Ανησυχώντας για τα νέα στελέχη του κορωνοϊού- όπως και για τον αργό ρυθμό με τον οποίο κυλά ο εμβολιασμός- γιατροί, κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ζητούν την ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων, η έναρξη των οποίων είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου.

 

Τόσο οι διοργανωτές όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δημοσίως επιμένουν ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά, ακόμη και υπό αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Τζον Κόατς, ο οποίος επιβλέπει τις προετοιμασίες στην Ιαπωνία, ξεκαθάρισε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν ακόμη κι αν το Τόκιο είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει περίπου 727.000 κρούσματα κορωνοϊού και 12.595 θανάτους έως τώρα. Σχεδόν το 6% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, περίπου το 30% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Ιουλίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιασουτόσι Νισιμούρα.

 

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έχει δηλώσει πως το 80% των 10.500 αθλητών που αναμένονται στην Ιαπωνία θα φτάσουν εκεί εμβολιασμένοι. Την Πέμπτη κάλεσε τα μέλη των αποστολών να κάνουν το εμβόλιο αν μπορούν.

 

Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές από το εξωτερικό, αλλά στη χώρα αναμένονται περίπου 90.000 άνθρωποι- αθλητές, προπονητές και άλλα μέλη αποστολών. Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα επιτραπεί να βρεθούν στις κερκίδες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Ιάπωνες φίλαθλοι.