Οργή στην Ιαπωνία με τις εκκλήσεις της ΔΟΕ για «θυσίες», προκειμένου να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οργή στην Ιαπωνία με τις εκκλήσεις της ΔΟΕ για «θυσίες», προκειμένου να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οργή, αλλά και ακόμη πιο έντονες «φωνές» για ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία η επιμονή της ΔΟΕ ότι πρέπει να γίνουν «θυσίες» για να διεξαχθεί η διοργάνωση, ανεξαρτήτως της κατάστασης με τον κορωνοϊό.

 

Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κόατς, δήλωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού θα διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι, ακόμη κι αν το Τόκιο παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του κορωνοϊού.

 

Μία ημέρα αργότερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είπε σε συνεδρίαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χόκεϊ: «Οι αθλητές σίγουρα μπορούν να κάνουν πραγματικότητα τα Ολυμπιακά όνειρά τους. Πρέπει να κάνουμε κάποιες θυσίες προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό».

 

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιους αναφερόταν όταν έκανε έκκληση για θυσίες, πολλοί υπέθεσαν ότι αναφερόταν στον λαό της Ιαπωνίας. Χρήστες των social media ξέσπασαν τόσο ενάντια στον Μπαχ όσο και κατά του Κόατς, κατηγορώντας τους ότι αγνοούν το λαϊκό αίσθημα στην Ιαπωνία, που είναι συντριπτικά ενάντια στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων φέτος.

 

«Λέει ότι η ασφάλεια, η υγεία και η ζωή των Γιαπωνέζων θα πρέπει να θυσιαστεί για τους Ολυμπιακούς αγώνες;», αναρωτήθηκε χρήστης του Τwitter. «Γιατί οι άνθρωποι στην Ιαπωνία πρέπει να κάνουν μία θυσία για τους Ολυμπιακούς κατά τη διάρκεια μίας πανδημίας; Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό», σχολίασε άλλος.

 

Ανάμεσα σε αυτούς που αντέδρασαν κατά των στελεχών της ΔΟΕ ήταν και ο Μασαγιόσι Σον. Ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Group προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία κινδυνεύει να πληρώσει πολύ υψηλότερο τίμημα από τις οικονομικές κυρώσεις με τις οποίες απειλείται αν ζητήσει την ακύρωση της διοργάνωσης.

 

«Αυτή τη στιγμή πάνω από το 80% των πολιτών θέλουν να αναβληθούν ή να ματαιωθούν οι Αγώνες. Ποιος και με ποιο δικαίωμα τους επιβάλλει;», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο Twitter.

 

«Υπάρχουν συζητήσεις για ένα τεράστιο πρόστιμο (αν ακυρωθούν οι Αγώνες). Αλλά αν 100.000 άνθρωποι από 200 χώρες έρθουν στην Ιαπωνία που χασομερά με τον εμβολιασμό και το μεταλλαγμένο στέλεχος εξαπλωθεί, ζωές θα χαθούν, θα χρειαστούν οικονομικές ενισχύσεις αν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το ΑΕΠ θα μειωθεί. Αν αναλογιστούμε τι πρέπει να υπομείνει ο κόσμος, πιστεύω ότι έχουμε να χάσουμε πολλά περισσότερα», συμπλήρωσε ο Μασαγιόσι Σον.

 

Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 12.000 θάνατοι από κορωνοϊό. Το Τόκιο, η Οσάκα και άλλες οχτώ περιοχές είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Μαΐου, κάτι που πιθανό να παραταθεί.



Στη χώρα υπάρχει ο φόβος για εξάπλωση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού καθώς έχει εμβολιαστεί πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, το 2-4%.



Στο μεταξύ, αν και οι περισσότερες εφημερίδες που κυκλοφορούν σε εθνικό επίπεδο είναι συγκρατημένες στην κριτική για τους Ολυμπιακούς αγώνες- καθώς είναι χορηγοί της διοργάνωσης- οι τοπικές εκδόσεις είναι πιο «επιθετικές».

 

Η Hokkaido Shimbun κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα ότι «εγκαταλείπει την ευθύνη του για τις ζωές και την υγεία των πολιτών. Η Shinano Mainichi Shimbun τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα πρέπει να ακυρωθούν.

 

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να γιορτάσουμε μία διοργάνωση γεμάτη με φόβο και αγωνία. Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πρέπει να ακυρωθούν… η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να προστατεύει τις ζωές των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

 

Με πληροφορίες από ΑP

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ