Οι εισαγγελείς του Τόκιο εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος της  Κάρολ Γκόσν, συζύγου του πρώην επικεφαλής της Nissan, που διέφυγε στο Λίβανο.

 

Ειδικότερα, εισαγγελείς του Τόκιο εξέδωσαν την Τρίτη, ένταλμα σύλληψης κατά της συζύγου του Κάρλος Γκοσν, Κάρολ, για ψευδή κατάθεση, καθώς οι αξιωματούχοι αναζητούσαν τρόπους για να φέρουν πίσω τον φυγά πρώην επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan προκειμένου να δικαστεί για οικονομική κακοδιαχείριση για την οποία κατηγορείται.

Ο πρώην πρόεδρος της Nissan-Renault SA έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Τετάρτη, την πρώτη μετά τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2018 και τη δραματική διαφυγή του με αεροπλάνο τον περασμένο μήνα στον Λίβανο.

 

Εκπρόσωπος της οικογένειας χαρακτήρισε το ένταλμα σύλληψης της συζύγου του Γκοσν ως «αξιολύπητο» λέγοντας ότι συνδέεται με τη συνέντευξη Τύπου. Όπως ανέφερε «την προηγούμενη φορά ο Carlos Ghosn ανακοίνωσε συνέντευξη Τύπου και συνελήφθη. Τώρα, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει ελεύθερα για πρώτη φορά, οι Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τη σύζυγό του, Κάρολ Γκοσν».


Η Ιαπωνία αναζητά την έκδοση του κ. Γκοσν από τον Λίβανο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική συμφωνία με τη χώρα.

 

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε πως το προσωπικό του υπουργείου εξετάζει τους νόμους του Λιβάνου προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για την επιστροφή του Γκοσν και πως η Ιαπωνία «θα κάνει ό,τι μπορεί» προκειμένου αυτός να οδηγηθεί σε δίκη.

 

Στον Γκοσν είχε απαγορευτεί να βλέπει τη σύζυγό του ενώ τελούσε υπό καθεστώς εγγύησης. Ωστόσο κατάφερε να διαφύγει στο Λίβανο με ιδιωτικό αεροσκάφος μέσω Τουρκίας. Ο. Γκοσν επέμεινε ότι είχε οργανώσει τη διαφυγή του στον Λίβανο μόνος του αρνούμενος τις κατηγορίες ότι τον βοήθησε η σύζυγός του.

 

 

Το ένταλμα σύλληψης κατηγορεί την Κάρολ Γκοσν για ψευδείς ισχυρισμούς ότι δεν γνωρίζει ή δεν έχει συναντήσει άτομα συνδεδεμένα με μια εταιρεία που έλαβε πληρωμές από τη Nissan, μέρος της οποίας μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε επιχείρηση που ανήκει στον Γκοσν.

 

Ο Γκοσν αναμένεται να παραθέσει ορισμένες από τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει σε βάρος της Nissan μετά τη σύλληψή του.

 

Επικαλούμενο μια συνέντευξη με τον Γκοσν, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business ανέφερε ότι έχει «αληθινά στοιχεία» και έγγραφα που δείχνουν ότι ήταν ένα υποστηριζόμενο από την ιαπωνική κυβέρνηση πραξικόπημα για να «τον πετάξουν έξω». Σχεδιάζει να κατονομάσει εκείνους που θεωρεί υπεύθυνους, σύμφωνα με το δίκτυο.

 

Σε δικαστικούς φακέλους που είδε το Ρόιτερ και σε δηλώσεις που έδωσαν νωρίτερα στη δημοσιότητα οι δικηγόροι του στην Ιαπωνία, ο Γκοσν ισχυρίστηκε πως ανατράπηκε ώστε να καταστραφεί οποιαδήποτε πιθανότητα μιας συγχώνευσης ανάμεσα στη Nissan και τη Renault, κατηγορώντας στελέχη της Nissan για συνέργεια με Ιάπωνες εισαγγελείς και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

 

Η νομική ομάδα του Γκοσν στην Ιαπωνία δήλωσε επίσης πως οι εισαγγελείς παρακράτησαν στοιχεία, επικαλούμενοι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τη Nissan ότι περιελάμβαναν ευαίσθητες πληροφορίες για εγχειρήματα και υπαλλήλους.

 

Η Nissan δήλωσε πως η αναχώρηση του Γκοσν από την Ιαπωνία δεν θα επηρεάσει την πολιτική της να τον καταστήσει υπεύθυνο για «σοβαρή κακοδιαχείριση». «Η εταιρία θα συνεχίσει να προβαίνει στις κατάλληλες νομικές ενέργειες προκειμένου ο Γκοσν να λογοδοτήσει για τη βλάβη που προκάλεσε στη Nissan η κακοδιαχείρισή του», ανάφερε σε μια δήλωση η αυτοκινητοβιομηχανία. 

 

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, χαρακτήρισε τη διαφυγή του Γκοσν στη Βηρυτό «λυπηρή» και είπε πως το Τόκιο έχει ζητήσει βοήθεια από τον Λίβανο, αν και αρνήθηκε να πει τι ακριβώς έχει ζητήσει η Ιαπωνία από τον Λίβανο.

 

Με πληροφορίες από BBC /ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr