Ιαπωνία: O νέος υπουργός Περιβάλλοντος θέλει η χώρα να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια

Ιαπωνία: O νέος υπουργός Περιβάλλοντος θέλει η χώρα να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια Facebook Twitter
0

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας ζήτησε η χώρα του να εγκαταλείψει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. προκειμένου να μην επαναληφθεί μία πυρηνική καταστροφή όπως εκείνη της Φουκουσίμα. 

Ο Σιντζίρο Κοϊζούμι, 38 ετών, έκανε αυτά τα σχόλια λίγες ώρες αφότου έγινε το τρίτο νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι απόψεις αυτές μπορεί να τον φέρουν σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε, ο οποίος είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. 

«Θέλω να μελετήσω για το πως θα τους εγκαταλείψουμε, όχι για το πως θα τους διατηρήσουμε», είπε ο Κοϊζούμι. «Θα είμαστε καταδικασμένοι αν επιτρέψουμε να συμβεί και άλλο πυρηνικό ατύχημα»

Η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει η πυρηνική ενέργεια να συνεισφέρει το 20-22% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη κριτική από ακτιβιστές και ειδικούς που λένε πως τα πυρηνικά εργοστάσια είναι μόνιμη πηγή κινδύνου σε μια χώρα ευάλωτη σε σεισμούς και τσουνάμι. 

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Άμπε ζήτησε να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέγοντας πως η πυρηνική ενέργεια θα βοηθήσει την Ιαπωνία να πετύχει τους στόχους της όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως και να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγόμενο φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Και οι 54 αντιδραστήρες της χώρας τέθηκαν εκτός λειτουργίας ύστερα από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.

Πριν το ατύχημα η πυρηνική ενέργεια συνεισέφερε το 30% της ενεργειακής παραγωγής της Ιαπωνίας. Σήμερα μόνο 9 από τους αντιδραστήρες λειτουργούν ξανά, ύστερα από αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας που υιοθετήθηκαν μετά τη Φουκουσίμα. Όμως θεωρείται δύσκολο  η κυβέρνηση να έχει θέσει σε λειτουργία 30 αντιδραστήρες έως το 2030, όπως είναι ο στόχος της, καθώς πολλές φορές  βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες αλλά αντιμετωπίζει και νομικά εμπόδια. 

Παρότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσει διαφωνίες σχετικά με τη θέση του από τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Κοϊζούμι θα έχει λογικά την υποστήριξη του πατέρα του. Ο πατέρας του Κοϊζούμι υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας και το τελευταία διάστημα έχει γίνει ένας από τους επιφανείς αντίπαλους της πυρηνικής ενέργειας. 

Ο νεότερος Κοϊζούμι, ο οποίος θεωρείται από τους πιθανότερους μελλοντικούς πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο μιας διαμάχης για το τι θα γίνουν οι πάνω από από 1 εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού που αυτή τη στιγμή έχουν αποθηκευτεί στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. 

Την Τρίτη, ο προκάτοχος του στο υπουργείο Περιβάλλοντος  είπε πως η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε επεξεργασία του νερού μέσω αραίωσης και να το διοχετεύσει ύστερα στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Αυτή η προοπτική εξαγρίωσε τους ντόπιους ψαράδες, ενώ προκάλεσε και διαμαρτυρίες από τη γειτονική Νότια Κορέα. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM