Με μία υποχρεωτική δεκαήμερη περίοδο αργίας θα τιμηθεί η ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα στην Ιαπωνία, η βασιλεία του οποίου θα ξεκινήσει την πρώτη Μαΐου, μετά την παραίτηση του σημερινού αυτοκράτορα και πατέρα του τωρινού διαδόχου. 

 

Η περίοδος αργίας θα ξεκινήσει στις 27 Απριλίου και διαρκέσει έως και τις 6 Μαΐου. Το αξιοπερίεργο είναι πως αυτή η μεγάλη περίοδος αργίας αντιμετωπίζεται με έναν συνδυασμό φόβου και δυσφορίας. 

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νόμο για τον ορισμό της αργίας εξαιτίας στην αλλαγή του κατόχου του Θρόνου των Χρυσανθέμων, που χρονικά συμπίπτει με την παραδοσιακή «Χρυσή Εβδομάδα», μία περίοδος διακοπών στην Ιαπωνία, στις αρχές Μαΐου.  

 

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλές κρατήσεις, ειδικά για ταξίδια στην Ευρώπη, περισσότερες σίγουρα από μια «ουδέτερη χρονιά»

 

Όμως δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κανονικές συμβάσεις και πληρώνονται με την ώρα ή τη μέρα αγωνιούν γιααπώλεια εισοδήματος, ενώ κάποιοι γονείς ανησυχούν για το πως θα κρατήσουν τα παιδιά τους απασχολημένα κατά την μεγάλη περίοδο διακοπών.

 

Και βέβαια υπάρχουν και αυτοί που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο.«Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέω πως να περάσω τις μέρες αυτές, μας δόθηκαν ξαφνικά 10 έξτρα μέρες διακοπών», λέει Σέισου Σάτο, 31 ετών, που εργάζεται στον οικονομικό τομέα. 

 

«Αν θελήσεις να ταξιδέψεις θα έχει πάρα πολύ κόσμο παντού, ενώ το κόστος των εκδρομών εκτοξεύτηκε. Ίσως καταλήξω απλά να επισκεφθώ τους γονείς μου», προσθέτει.  

 

Ο Σάτο δεν είναι μοναδική περίπτωση. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Asahi έδειξε πως το 45% των ερωτηθέντων «νιώθει δυσαρεστημένο» σε σχέση με τη μακρά περίοδο διακοπών, το  ποσοστό όσων «νιώθουν χαρούμενοι» είναι 35%. 

 

Οι περισσότερες εταιρείες αναμένεται να υποχρεώσουν τους περισσότερους εργαζόμενους να λείψουν από τον χώρο εργασίας τους. 

 

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2018, οι Ιάπωνες παίρνουν λιγότερες μέρες άδεια σε σχέση με τους εργαζόμενους σε άλλες χώρες με συγκρίσιμες οικονομίες και κοινωνίες. 

 

Την έρευνα διεξήγαγε το ταξιδιωτικό πρακτορείο Expedia Japan και δείχνει πως οι Ιάπωνες παίρνουν λιγότερες μέρες άδεια σε σχέση με 19 χώρες και περιοχές του πλανήτη, δηλαδή περίπου 10 μέρες κάθε χρόνο, το μισό από όσο δικαιούνται. 

 

Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων απάντησε πως νιώθει ενοχές όταν χρησιμοποιεί την άδεια μετ' αποδοχών που δικαιούται. 

 

Την Δευτέρα, η Ιαπωνία πέρασε έναν καινούργιο νόμο που θέτει όριο στις ώρες που μπορεί να δουλέψει κάποιος, ύστερα από στοιχεία που έδειξαν άνοδο στους θανάτους που οφείλονται στο karoshi- θάνατος εξαιτίας υπερκόπωσης από  υπερεργασία. 

 

Επίσης, αποφασίστηκε η τροποποίηση στους μεταναστευτικούς νόμους, καθώς η Ιαπωνία αναζητά περίπου 340.000 εργαζόμενους σε χειρωνακτικές δουλειές μέσα στα επόμενο 5 χρόνια εξαιτίας της έλλειψης προσφοράς.