Τυνησία: Το Ισλάμ δεν θα είναι πια η επίσημη θρησκεία- Αλλάζει το Σύνταγμα

Η Τυνησία αλλάζει το Σύνταγμά της και το Ισλάμ δεν θα είναι η επίσημη θρησκεία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MOHAMED MESSARA
0

Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Kais Saied, επιβεβαίωσε χθες πως στις 25 Ιουλίου θα γίνει δημοψήφισμα στη χώρα αναφορικά με το προσχέδιο του νέου Συντάγματος, όπου το Ισλάμ δεν κατοχυρώνεται ως «θρησκεία του κράτους». 

«Το επόμενο Σύνταγμα της Τυνησίας δεν θα αναφέρει μία χώρα με θρησκεία τον ισλαμισμό, αλλά μία χώρα που ανήκει σε μία "umma" (σ.σ. κοινότητα) με το Ισλάμ ως θρησκεία της» είπε σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα. 

«Η κοινότητα και το κράτος είναι δύο διαφορετικά πράγματα» εξήγησε. 

Το προσχέδιο του Συντάγματος παραδόθηκε στον πρόεδρο το βράδυ της Δευτέρας και θεωρείται σημαντικό βήμα για την αναμόρφωση του κράτους μετά και την αποπομπή της κυβέρνησης και την κατάληψη εκτεταμένων εξουσιών από τον Saied τον περασμένο Ιούλιο, κάτι που οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν ως πραξικόπημα

Ο Sadeq Belaid, νομικός που ηγείται της προσπάθειας, σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα τον Ιούνιο πως θα αφαιρεθεί κάθε αναφορά στο Ισλάμ από το νέο Σύνταγμα.

Το πρώτο άρθρο του Συντάγματος της Τυνησίας του 2014 - και του προηγούμενου του 1959 - όριζε τη βορειοαφρικανική χώρα ως «ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του και τα αραβικά η γλώσσα του».

Το κείμενο του 2014 ήταν το προϊόν ενός δύσκολα κερδισμένου συμβιβασμού μεταξύ της Ennahdha, ισλαμιστικού κόμματος, και των κοσμικών αντιπάλων της. 

Ο Saied έχει ζητήσει εδώ και καιρό ένα προεδρικό σύστημα που θα αποφεύγει τα συχνά αδιέξοδα που παρατηρούνται στο πλαίσιο του μικτού κοινοβουλευτικού-προεδρικού συστήματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα αυτό, δήλωσε: «Το ζήτημα δεν είναι εάν το σύστημα είναι προεδρικό ή κοινοβουλευτικό. Αυτό που μετράει είναι η ευημερία των πολιτών. Υπάρχει η νομοθετική λειτουργία, η εκτελεστική λειτουργία και η δικαστική λειτουργία και ο διαχωρισμός μεταξύ τους». 

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM