Την έντονη αντίδραση δημοσιογραφικών οργανώσεων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που έφερε στη τουρκική Βουλή το υπερεθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης MHP, σύμφωνα με το οποίο επιχειρείται η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που λαμβάνουν οικονομική στήριξη από το εξωτερικό.

 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κυβερνητικός εταίρος του ΑΚΡ, τα Μέσα Ενημέρωσης με χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα αποκτούν ένα «ειδικό στάτους», ενώ θα υποχρεώνονται να ορίσουν εκπρόσωπο, προκειμένου να λογοδοτεί στο υπουργείο Εσωτερικών για τα πεπραγμένα του μέσου.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης του εξωτερικού θα απειλούνται με επιβολή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο μέχρι και ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν στις νέες απαιτήσεις.

 

«Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε ποιος κάνει τι, διότι υπάρχουν πρόσωπα και θεσμοί, που παίρνουν χρήματα για να δημοσιεύσουν στη συνέχεια θέσεις εχθρικές προς την κυβέρνηση» ανέφερε στην DW, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΜΗP Φετί Γιλντίζ.

 

Ωστόσο, δημοσιογραφικές οργανώσεις καταγγέλλουν νέο πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου. Η Ρενάν Ακιαβάς, συντονίστρια στην Τουρκία του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI), είπε στην DW ότι «το νομοσχέδιο του MHP αποτελεί σοβαρή απειλή. Στόχος του είναι να περικόψει οικονομικούς πόρους, απαραίτητους για την επιβίωση μιας ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Εμείς όμως θα αντισταθούμε».

 

Πηγή: Deutsche Welle