Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στα 7 ναυτικά μίλια

Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στα 7 ναυτικά μίλια Facebook Twitter
To Ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος R/V Bilim 2 / φωτ. αρχείου: METU
0

Η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με ένα «ερευνητικό πλοίο» στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, όπως αποκαλύπτει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Türkiye».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό πλοίο πόντισης καλωδίων και έρευνας "RA/levoli Relume", το οποίο επιχειρούσε χωρίς άδεια στην τουρκική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Αθήνας, αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στα ελληνικά χωρικά ύδατα μετά από παρέμβαση τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η Άγκυρα δεν έμεινε εκεί. Απαντώντας με αποφασιστικότητα, έστειλε το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος "R/V Bilim 2" στην περιοχή».

Το «R/V Bilim 2» ανέλαβε να διεξάγει έρευνες εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 7 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μαρμαρίδας, ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα, λέγοντας ότι το πλοίο είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Η δράση της Άγκυρας αποτελεί πρόκληση για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Αθήνα να υποχωρεί όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις. Η Τουρκία διεξάγει έρευνα στην περιοχή που η Ελλάδα αναφέρει ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση από το νησί Μεγίστη, λίγο πιο πέρα ​​από το όριο των 6 μιλίων», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Τουράν Ογούζ, αμυντικός αναλυτής, τόνισε ότι η σύγκρουση προήλθε όταν η Ελλάδα αποφάσισε να δημιουργήσει «Θαλάσσιο Πάρκο» στο Αιγαίο. Ο Ογούζ υποστήριξε περαιτέρω ότι η Τουρκία διέψευσε τους ισχυρισμούς του ελληνικού χάρτη της Σεβίλλης και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) χρησιμοποιώντας το σκάφος Mediterranean Research-1. Ο Ογούζ παρατήρησε περαιτέρω ότι η Τουρκία διεκδικεί τα διεθνή δικαιώματά της, ενώ η δυσαρέσκεια της Ελλάδας προκύπτει από την απουσία υποστήριξης από τους συμμάχους της, δηλαδή τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, που πρόκειται να κερδίσουν από τον εν λόγω ενεργειακό διάδρομο», γράφει η τουρκική εφημερίδα Türkıye.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM