Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στα 7 ναυτικά μίλια

Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στα 7 ναυτικά μίλια Facebook Twitter
To Ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος R/V Bilim 2 / φωτ. αρχείου: METU
0

Η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με ένα «ερευνητικό πλοίο» στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, όπως αποκαλύπτει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Türkiye».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό πλοίο πόντισης καλωδίων και έρευνας "RA/levoli Relume", το οποίο επιχειρούσε χωρίς άδεια στην τουρκική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Αθήνας, αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στα ελληνικά χωρικά ύδατα μετά από παρέμβαση τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η Άγκυρα δεν έμεινε εκεί. Απαντώντας με αποφασιστικότητα, έστειλε το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος "R/V Bilim 2" στην περιοχή».

Το «R/V Bilim 2» ανέλαβε να διεξάγει έρευνες εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 7 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μαρμαρίδας, ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα, λέγοντας ότι το πλοίο είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Η δράση της Άγκυρας αποτελεί πρόκληση για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Αθήνα να υποχωρεί όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις. Η Τουρκία διεξάγει έρευνα στην περιοχή που η Ελλάδα αναφέρει ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση από το νησί Μεγίστη, λίγο πιο πέρα ​​από το όριο των 6 μιλίων», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Τουράν Ογούζ, αμυντικός αναλυτής, τόνισε ότι η σύγκρουση προήλθε όταν η Ελλάδα αποφάσισε να δημιουργήσει «Θαλάσσιο Πάρκο» στο Αιγαίο. Ο Ογούζ υποστήριξε περαιτέρω ότι η Τουρκία διέψευσε τους ισχυρισμούς του ελληνικού χάρτη της Σεβίλλης και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) χρησιμοποιώντας το σκάφος Mediterranean Research-1. Ο Ογούζ παρατήρησε περαιτέρω ότι η Τουρκία διεκδικεί τα διεθνή δικαιώματά της, ενώ η δυσαρέσκεια της Ελλάδας προκύπτει από την απουσία υποστήριξης από τους συμμάχους της, δηλαδή τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, που πρόκειται να κερδίσουν από τον εν λόγω ενεργειακό διάδρομο», γράφει η τουρκική εφημερίδα Türkıye.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Διεθνή / Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά του Comando Vermelho σε δύο φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
LIFO NEWSROOM
Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί έβλαψαν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Διεθνή / Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί βλάπτουν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Η Τιφαίν Οζιέρ μίλησε στη δίκη για τον σεξιστικό εκφοβισμό εναντίον της πρώτης κυρίας της Γαλλίας - «Δεν περνά μέρα ή εβδομάδα χωρίς κάποιος να μην της μιλήσει γι’ αυτό»
LIFO NEWSROOM