Η τέως πρόεδρος της Χιλής Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η τέως πρόεδρος της Χιλής Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Facebook Twitter
EPA
0

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα -και τα 193 κράτη μέλη- τον διορισμό της σοσιαλίστριας τέως προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ στην ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η τέως πρόεδρος της Χιλής και πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε αυτό το αξίωμα στη χώρα της, θα αντικαταστήσει την 1η Σεπτεμβρίου τον Ιορδανό Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, σφοδρό επικριτή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μπατσελέτ, κόρη στρατηγού που αντιτάχθηκε στο καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ, σοσιαλίστρια, ήταν πρόεδρος της Χιλής από το 2006 έως το 2010 και από το 2014 έως τον Μάρτιο του 2018.

Γίνεται η έβδομη επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την ίδρυση της υπηρεσίας αυτής το 1993. Έχει εργαστεί ως παιδίατρος, ήταν η πρώτη διευθύντρια της UN Women, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, από το 2010 που ιδρύθηκε.

Η Μπατσελέτ αντέδρασε στην εκλογή της με βίντεο στο Twitter στο οποίο δηλώνει ότι «νιώθει ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση» και «έτοιμη να προσφέρει όλη την ενέργειά της» από τη θέση αυτή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Μισέλ Μπατσελέτ «αναλαμβάνει τη θέση αυτή σε μια εποχή με σοβαρές προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε ανακοίνωσή του, ο απερχόμενος ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, χαιρέτισε τον διορισμό της Μπατσελέτ λέγοντας ότι «έχει όλα τα προσόντα, το θάρρος, την επιμονή, το πάθος και μια βαθιά δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να πετύχει στην Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, είχε προκαλέσει συχνά αντιπαραθέσεις πότε χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «επικίνδυνο» ή τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν «ρατσιστή», και στις αρχές Αυγούστου ανακοίνωσε ότι δεν θέλησε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία γιατί δεν πίστευε ότι παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία θα τον στήριζαν.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Διεθνή / Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί σχέδιο «αυτοαπέλασης» για να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει τις απελάσεις – Συζητήσεις με Ρουάντα για υποδοχή μεταναστών
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM