Η στιγμή που οι Παλαιστίνοι επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα περπατώντας, έπειτα από 16 μήνες πολέμου

Η στιγμή που οι Παλαιστίνοι επιστρέφουν στη Γάζα περπατώντας, έπειτα από 16 μήνες πολέμου Facebook Twitter
0

Συγκινητικές σκηνές εκτυλίσσονται στη Γάζα, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν με τα πόδια στις κατεστραμμένες εστίες τους μετά από 16 μήνες πολέμου. Το βίντεο που καταγράφει τις στιγμές αυτές απεικονίζει πλήθη ανθρώπων να κινούνται βόρεια, κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους, ενώ η καταστροφή που αφήνει πίσω της η σύγκρουση είναι εμφανής.

Οι εικόνες από το βίντεο αποτυπώνουν τη «νέα πραγματικότητα» που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Με την επιστροφή τους, έρχονται αντιμέτωποι με τα συντρίμμια των σπιτιών τους, έναν τόπο διαλυμένο από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Όπως σημειώνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, η έκταση της καταστροφής δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για άμεση ανάκαμψη.

Νωρίτερα σήμερα, ο ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή Alistair Bunkall ανέφερε ότι έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να κατευθύνονται προς τα βόρεια. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι οι επιστρέφοντες χρειάζονται τουλάχιστον 135.000 σκηνές και καταφύγια καθώς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ζωή τους σε έναν τόπο γεμάτο ερείπια. Άλλες αναφορές δείχνουν ότι έως και 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς το βορρά. Παρόλο που οι ακριβείς αριθμοί παραμένουν ασαφείς, οι εικόνες από τη Γάζα δείχνουν το τεράστιο μέγεθος της κατάστασης.

Η σκηνή ανθρώπων να περπατούν χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στον τόπο τους, παρά την καταστροφή, υπογραμμίζει τη βαθιά τραγωδία που βιώνουν. Οι εικόνες προκαλούν παγκόσμια συγκίνηση, ενώ αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και διεθνή υποστήριξη.

Η Disasters Emergency Committee (DEC), που αποτελείται από 15 βρετανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 39 εκατομμύρια λίρες για την ανακούφιση των πληγέντων. Ο διευθύνων σύμβουλος του DEC, Σαλέχ Σαΐντ, δήλωσε ότι η βοήθεια αυτή αποτελεί «γραμμή ζωής» για τους Παλαιστίνιους που επιστρέφουν στις κατεστραμμένες κοινότητές τους.

Παρά τη σχετική ηρεμία που προσφέρει η προσωρινή εκεχειρία, η βία συνεχίζεται με άλλες μορφές. Μόλις τις τελευταίες ημέρες, 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών τέσσερις μαχητές, έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τζενίν, ενώ σε άλλο περιστατικό, μία κορίτσι 2 ετών έπεσε νεκρό από ισραηλινά πυρά στο χωριό Ας-Σουχάντα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM