Η Σουηδία αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Η Σουηδία αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης Facebook Twitter
EPA/CHRISTINE OLSSON
0

Σοκαρισμένη από την τραγωδία, η Σουηδία τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης με φορτηγό στη Στοκχόλμη, από την οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και η οποία διαπράχθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, από έναν Ουζμπέκο υποστηρικτή των τζιχαντιστών.


Σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν και ξένοι διπλωμάτες συμμετείχαν στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) σε μια τελετή στο πάρκο του δημαρχείου στη σουηδική πρωτεύουσα. Και άλλες τελετές στη μνήμη των τεσσάρων νεκρών και των 15 τραυματιών είναι προγραμματισμένες σε όλη τη χώρα.


Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα γύρω από τον βασικό ύποπτο της επίθεσης, τον οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν περιγράψει ως έναν 39χρονο Ουζμπέκο ήδη γνωστό στις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας, ο οποίος κρυβόταν προκειμένου να αποφύγει την απέλασή του από τη χώρα, καθώς δεν είχε γίνει δεκτή η αίτησή του για την παροχή άδειας παραμονής. Ο τοπικός Τύπος έχει αναφέρει ότι το όνομά του είναι Ραχμάτ Ακίλοφ, είναι εργάτης και έχει οικογένεια και παιδιά.


Η άκρα δεξιά της Σουηδίας, η οποία μέχρι στιγμής είχε αντιδράσει συγκρατημένα, κατήγγειλε σήμερα ένα «σκάνδαλο», αν αποδειχθεί ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να απελάσουν τον Ουζμπέκο, αφού απορρίφθηκε το αίτημά του για παροχή άδειας παραμονής. «Αν ισχύει, πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο», δήλωσε στην εφημερίδα Aftonbladet ο Τζίμι Έκεσον, επικεφαλής των Δημοκρατών της Σουηδίας, ενός κόμματος που συγκέντρωσε το 12,8% των ψήφων στις εκλογές του 2014. «Πρέπει να θέτουμε υπό κράτηση τους ανθρώπους όταν υπάρχει κίνδυνος φυγής, για να το πω αλλιώς αυτό αφορά 10.000 με 15.000 περιπτώσεις», πρόσθεσε.


Η Σουηδία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, δέχθηκε 244.000 αιτούντες άσυλο το 2014 και το 2015, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό της.


Χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός, που αποφάσισε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας, εξέφρασε επίσης την «αγανάκτησή του». «Αν έχει απορριφθεί (η αίτηση) κάποιου, πρέπει να φεύγει από τη χώρα», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Από 20.000 έως 50.000 άνθρωποι, σύμφωνα με πηγές, συγκεντρώθηκαν χθες κοντά στο σημείο της επίθεσης για μια «διαδήλωση αγάπης», η οποία διοργανώθηκε μέσω Facebook με στόχο να καταγγελθεί η τρομοκρατία. 


Κατηγορίες αναμένονται να απαγγελθούν αύριο, Τρίτη εναντίον του Ουζμπέκου, που συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση και ο οποίος έχει ομολογήσει την πράξη του. Ο 39χρονος «υποστηρίζει ακραίες οργανώσεις, μεταξύ αυτών το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε χθες ο διοικητής της εθνικής αστυνομίας της Σουηδίας Γιόνας Χίσινγκ.


Σύμφωνα με τις εφημερίδες Aftonbladet και Expressen, στη διάρκεια της κράτησής του δήλωσε «ικανοποιημένος» από τις πράξεις του. «Χτύπησα άπιστους», είπε, αναφέρει το σημερινό φύλλο της Aftonbladet, η οποία επικαλείται πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα. Ο ύποπτος επεσήμανε ότι έλαβε άμεση «εντολή» από το ΙΚ να εξαπολύσει χτύπημα στη Στοκχόλμη. «Ο βομβαρδισμός της Συρίας πρέπει να σταματήσει», τόνισε επίσης, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα.


Ο Ουζμπέκος είχε υποβάλει αίτηση για την παροχή άδειας παραμονής στη Σουηδία το 2014, όμως η Υπηρεσία Μετανάστευσης την είχε απορρίψει τον Ιούνιο του 2016. «Τον Δεκέμβριο του 2016 η Υπηρεσία Μετανάστευσης τον είχε ενημερώσει ότι έχει στη διάθεσή του τέσσερις εβδομάδες για να φύγει από τη χώρα. Τον Φεβρουάριο του 2017, η αστυνομία εκλήθη για να εκτελέσει την απόφαση, διότι δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν», διευκρίνισε ο Χίσινγκ. Οι αρχές έχασαν τα ίχνη του έως την επίθεση της Παρασκευής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM