Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία - Μεγάλη εξάπλωση

Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία - Μεγάλη εξάπλωση Facebook Twitter
Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία, σύμφωνα με έκθεση (Pixabay)
0

Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια αρχική έκθεση της επίσημης επιτροπής, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, υπήρξε υψηλό επίπεδο εξάπλωσης στην κοινότητα των ηλικιωμένων καθώς ο κορωνοϊός κατέστρεψε τα κακώς προετοιμασμένα γηροκομεία.

Η στρατηγική της αντιμετώπισης της πανδημίας στη Σουηδία, όπου δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί τύπου lockdown αλλά ούτε και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, έχει ξεχωρίσει από τις άλλες χώρες σε διεθνές επίπεδο.

Άφησε ανοιχτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό, ενώ επικαλείται την υπευθυνότητα των πολιτών για την τήρηση κοινωνικής απόστασης και σωστής υγιεινής.

Όταν ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η στρατηγική αυτή είχε σκοπό να περιφρουρήσει τους ηλικιωμένους από τον κορωνοϊό.

Αλλά καθώς οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά και ιδιαίτερα στα γηροκομεία, τότε, διορίστηκε μία επιτροπή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Στα πρώτα ευρήματά της η επιτροπή, ανέφερε ότι η συνολική εξάπλωση και τα ήδη γνωστά προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία οι σημερινές και προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν τελικά υπεύθυνες, ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους.

«Αυτά τα μειονεκτήματα σημαίνουν ότι δεν υπήρχε προετοιμασία στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ούτε ο συγκεκριμένος τομέας ήταν άρτια εξοπλισμένος για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας», ανέφερε η επιτροπή σε δήλωσή της.

«Οι εργαζόμενοι στη φροντίδα των ηλικιωμένων αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κρίση».

Η στρατηγική έχει χαρακτηριστεί απερίσκεπτη και σκληρή, αλλά κέρδισε επίσης επαίνους από ανθρώπους που την θεωρούν πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις. Λιγότεροι από τους μισούς περίπου 7.700 νεκρούς στη Σουηδία ήταν κάτοικοι γηροκομείων.

Η επιτροπή ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργανισμών για την προστασία των ηλικιωμένων ελήφθησαν πολύ αργά. «Υποστηρίζουμε επίσης ότι τα μέτρα ήταν ανεπαρκή από πολλές απόψεις», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, αλλά παραδέχτηκε ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους. Επισήμανε ωστόσο, ότι η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελούν ευθύνη των περιφερειακών αρχών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον Νοέμβριο, η Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σουηδίας δήλωσε ότι βρήκε «σοβαρές ελλείψεις» στην περίθαλψη ηλικιωμένων. 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM