Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία - Μεγάλη εξάπλωση

Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία - Μεγάλη εξάπλωση Facebook Twitter
Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία, σύμφωνα με έκθεση (Pixabay)
0

Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια αρχική έκθεση της επίσημης επιτροπής, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, υπήρξε υψηλό επίπεδο εξάπλωσης στην κοινότητα των ηλικιωμένων καθώς ο κορωνοϊός κατέστρεψε τα κακώς προετοιμασμένα γηροκομεία.

Η στρατηγική της αντιμετώπισης της πανδημίας στη Σουηδία, όπου δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί τύπου lockdown αλλά ούτε και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, έχει ξεχωρίσει από τις άλλες χώρες σε διεθνές επίπεδο.

Άφησε ανοιχτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό, ενώ επικαλείται την υπευθυνότητα των πολιτών για την τήρηση κοινωνικής απόστασης και σωστής υγιεινής.

Όταν ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η στρατηγική αυτή είχε σκοπό να περιφρουρήσει τους ηλικιωμένους από τον κορωνοϊό.

Αλλά καθώς οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά και ιδιαίτερα στα γηροκομεία, τότε, διορίστηκε μία επιτροπή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Στα πρώτα ευρήματά της η επιτροπή, ανέφερε ότι η συνολική εξάπλωση και τα ήδη γνωστά προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία οι σημερινές και προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν τελικά υπεύθυνες, ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους.

«Αυτά τα μειονεκτήματα σημαίνουν ότι δεν υπήρχε προετοιμασία στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ούτε ο συγκεκριμένος τομέας ήταν άρτια εξοπλισμένος για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας», ανέφερε η επιτροπή σε δήλωσή της.

«Οι εργαζόμενοι στη φροντίδα των ηλικιωμένων αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κρίση».

Η στρατηγική έχει χαρακτηριστεί απερίσκεπτη και σκληρή, αλλά κέρδισε επίσης επαίνους από ανθρώπους που την θεωρούν πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις. Λιγότεροι από τους μισούς περίπου 7.700 νεκρούς στη Σουηδία ήταν κάτοικοι γηροκομείων.

Η επιτροπή ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργανισμών για την προστασία των ηλικιωμένων ελήφθησαν πολύ αργά. «Υποστηρίζουμε επίσης ότι τα μέτρα ήταν ανεπαρκή από πολλές απόψεις», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, αλλά παραδέχτηκε ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους. Επισήμανε ωστόσο, ότι η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελούν ευθύνη των περιφερειακών αρχών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον Νοέμβριο, η Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σουηδίας δήλωσε ότι βρήκε «σοβαρές ελλείψεις» στην περίθαλψη ηλικιωμένων. 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «τα πίνει» με τον ιδιοκτήτη της «Ρέξαμ», χολιγουντιανό ηθοποιό Ρομπ Μακέλενι

Διεθνή / Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «τα πίνει» με τον ιδιοκτήτη της «Ρέξαμ», χολιγουντιανό ηθοποιό Ρομπ Μακέλενι

Ο διάδοχος του θρόνου βρέθηκε στην Ουαλία για τον εορτασμό του Άγιου Δαβίδ - Δεν έκανε καμία δήλωση για την Κέιτ Μίντλετον, που παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τα Χριστούγεννα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Άλεκ Μπάλντουιν: Κράδαινε το όπλο και φώναζε να το ξαναγεμίσουν πριν το δυστύχημα όπου σκοτώθηκε η Χαλίνα Χάτσινς

Διεθνή / Άλεκ Μπάλντουιν: Κράδαινε το όπλο και φώναζε να το ξαναγεμίσουν πριν το δυστύχημα όπου σκοτώθηκε η Χαλίνα Χάτσινς - Βίντεο

Πλάνα που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια δίκης, δείχνουν τον ηθοποιό να κουνά το όπλο του λίγο πριν τον θανάσιμο πυροβολισμό της Χαλίνα Χάτσινς
NEWSROOM
Κηδεία Αλεξέι Ναβάλνι

Διεθνή / Κηδεία Ναβάλνι: Με το «my way» του Σινάτρα ετάφη ο Ρώσος αντικαθεστωτικός στη Μόσχα

Η μητέρα του Ναβάλνι δίπλα στο ανοιχτό φέρετρο - Χιλιάδες είπαν αντίο στο νεκροταφείο Μπορισόφσκογιε της Μόσχας - «Σε ευχαριστώ για 26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας» είπε η Γιούλια Ναβάλναγια
NEWSROOM