Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία - Μεγάλη εξάπλωση

Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία - Μεγάλη εξάπλωση Facebook Twitter
Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους στην πανδημία, σύμφωνα με έκθεση (Pixabay)
0

Η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μια αρχική έκθεση της επίσημης επιτροπής, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, υπήρξε υψηλό επίπεδο εξάπλωσης στην κοινότητα των ηλικιωμένων καθώς ο κορωνοϊός κατέστρεψε τα κακώς προετοιμασμένα γηροκομεία.

Η στρατηγική της αντιμετώπισης της πανδημίας στη Σουηδία, όπου δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί τύπου lockdown αλλά ούτε και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, έχει ξεχωρίσει από τις άλλες χώρες σε διεθνές επίπεδο.

Άφησε ανοιχτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό, ενώ επικαλείται την υπευθυνότητα των πολιτών για την τήρηση κοινωνικής απόστασης και σωστής υγιεινής.

Όταν ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η στρατηγική αυτή είχε σκοπό να περιφρουρήσει τους ηλικιωμένους από τον κορωνοϊό.

Αλλά καθώς οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά και ιδιαίτερα στα γηροκομεία, τότε, διορίστηκε μία επιτροπή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Στα πρώτα ευρήματά της η επιτροπή, ανέφερε ότι η συνολική εξάπλωση και τα ήδη γνωστά προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία οι σημερινές και προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν τελικά υπεύθυνες, ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους.

«Αυτά τα μειονεκτήματα σημαίνουν ότι δεν υπήρχε προετοιμασία στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ούτε ο συγκεκριμένος τομέας ήταν άρτια εξοπλισμένος για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας», ανέφερε η επιτροπή σε δήλωσή της.

«Οι εργαζόμενοι στη φροντίδα των ηλικιωμένων αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κρίση».

Η στρατηγική έχει χαρακτηριστεί απερίσκεπτη και σκληρή, αλλά κέρδισε επίσης επαίνους από ανθρώπους που την θεωρούν πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις. Λιγότεροι από τους μισούς περίπου 7.700 νεκρούς στη Σουηδία ήταν κάτοικοι γηροκομείων.

Η επιτροπή ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργανισμών για την προστασία των ηλικιωμένων ελήφθησαν πολύ αργά. «Υποστηρίζουμε επίσης ότι τα μέτρα ήταν ανεπαρκή από πολλές απόψεις», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, αλλά παραδέχτηκε ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους. Επισήμανε ωστόσο, ότι η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελούν ευθύνη των περιφερειακών αρχών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον Νοέμβριο, η Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σουηδίας δήλωσε ότι βρήκε «σοβαρές ελλείψεις» στην περίθαλψη ηλικιωμένων. 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM