Η Δανία αποφάσισε να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό και να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με τα υπόλοιπα διαθέσιμα σκευάσματα.

 

Το προηγούμενο διάστημα αρκετές χώρες διέκοψαν προσωρινά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου για τον κορωνοϊό, όσο γινόταν έρευνα για περιστατικά με θρομβώσεις. Όμως, η Δανία είναι η πρώτη που ανακοινώνει ότι βγάζει το σκεύασμα από το πρόγραμμα εμβολιασμού της.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει πιθανή σύνδεση του σκευάσματος της AstraZeneca με πολύ σπάνια, ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων.

 

Σήμερα, ο οργανισμός Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε ότι πλέον το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στη χώρα θα προχωρήσει δίχως τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

 


Οι λόγοι που πάρθηκε αυτή η απόφαση είναι πως υπάρχει πιθανή σύνδεση του εμβολίου με πολύ σπάνια περιστατικά ασυνήθιστων θρομβώσεων, ότι η επιδημία στη Δανία αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο και ότι είναι διαθέσιμα άλλα εμβόλια για τον κορωνοϊό.Στις 11 Μαρτίου η Δανία είχε διακόψει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και συνέχισε τους εμβολιασμούς με τα σκευάσματα των Pfizer/ BioNTech και της Moderna. Έγινε έρευνα για τα περιστατικά που είχαν καταγραφεί στη χώρα, ενώ επιπλέον μελέτη στη Δανία και τη Νορβηγία «αποκάλυψε υψηλότερη από την αναμενόμενη συχνότητα συγκεκριμένων παρενεργειών, ιδιαίτερα περιστατικών εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης» έπειτα από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, αναφέρει η ανακοίνωση.

 

«Με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, η συνολική αξιολόγησή μας είναι πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό. Για αυτό, αποφασίσαμε να το αφαιρέσουμε από το πρόγραμμα εμβολιασμού μας», δήλωσε ο Σόρεν Μπρόστρομ, διευθυντής του οργανισμού Υγείας της Δανίας.

 

Πάντως, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι συμφωνεί με τον ΕΜΑ πως τα πιθανά οφέλη του εμβολίου AstraZeneca για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων για σοβαρές παρενέργειες.

 


Σημειώνει όμως ότι πλέον έχει προχωρήσει πολύ στη Δανία ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλικιών και ότι οι μικρότερες ηλικίες που θα κληθούν να εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό. «Πρέπει να το ζυγίσουμε αυτό με το γεγονός ότι έχουμε έναν γνωστό κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, ακόμη και αν αυτός ο κίνδυνος σε απόλυτους όρους είναι μικρός», δήλωσε ο Μπρόστρομ.

 

Συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι οι πολίτες 16 ετών και άνω πρέπει να περιμένουν ότι θα έχουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν στα τέλη Ιουνίου και ότι αυτό θα έχει πραγματοποιηθεί έως τις αρχές Αυγούστου.

 

Επίσης, θα ακυρωθούν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca και σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση αυτού του εμβολίου θα χορηγηθεί δεύτερη δόση διαφορετικού σκευάσματος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επανεντάξει το εμβόλιο της AstraZeneca στο πρόγραμμά της στο μέλλον, αν αλλάξει η κατάσταση.

 

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα εγκεκριμένο εμβόλιο και συμπλήρωσε ότι κατανοεί γιατί άλλες χώρες, στις οποίες η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι διαφορετική, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.

 

«Αν η Δανία ήταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση, για παράδειγμα στο μέσο ενός τρίτου σφοδρού κύματος, το σύστημα υγείας βρισκόταν υπό πίεση και δεν είχαμε προχωρήσει τόσο με τον εμβολιασμό, δεν θα δίσταζα να χρησιμοποιήσω το εμβόλιο ακόμη κι αν υπάρχουν σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές που συνδέονται με αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρόστρομ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr