Η Σιβηρία φλέγεται και φταίει η κλιματική αλλαγή- Κάηκαν ήδη 15 εκατομμύρια στρέμματα δάσους

Η Σιβηρία φλέγεται και φταίει η κλιματική αλλαγή- Κάηκαν ήδη 15 εκατομμύρια στρέμματα δάσους Facebook Twitter
Πάνω από 115 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει στάχτες από τις αρχές του έτους, έναντι 89 εκατομμυρίων που καίγονταν κατά μέσο όρο ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
0

Οι πυρκαγιές που καίνε το βόρειο δάσος της Σιβηρίας έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο που επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.

Στο Γιακούτσκ, στη δημοκρατία της Γιακουτίας στη βορειοανατολική Ρωσία, οι παραδόσεις των σαμάνων παραμένουν ισχυρές και πολλοί κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι η φύση είναι ένα ζωντανό πνεύμα το οποίο θα παραμείνει πάντα σε αρμονία με τον άνθρωπο.

Ο Αλεξάντρ Φιοντόροφ, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου Melnikov στο Γιακούτσκ, πιστεύει ωστόσο ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη, προειδοποιώντας πως η Γιακουτία κινδυνεύει να γίνει το πρώτο θύμα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

«Η φύση μάς θυμίζει ότι δεν μπορούμε να εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σε εκείνη. Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει.

Ήδη η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή αυτή, μια από τις πιο παγωμένες της Γης, έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που σε όλον τον πλανήτη η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου από την αρχή του 20υ αιώνα. Φέτος το καλοκαίρι η θερμοκρασία έφτασε πολλές ημέρες το ρεκόρ των 39 βαθμών Κελσίου.

Κι αν είναι δύσκολο να συνδεθούν άμεσα οι πυρκαγιές με την κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο και η ξηρασία τις καθιστούν πιο πιθανές και καταστροφικές, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Σιβηρία φλέγεται και φταίει η κλιματική αλλαγή- Κάηκαν ήδη 15 εκατομμύρια στρέμματα δάσους Facebook Twitter
«Οι τρέχουσες πυρκαγιές σπάνε όλα τα ρεκόρ», υπογραμμίζει ο Αλεξάντρ Ισάγεφ, ειδικός της Ρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών στη Γιακουτία.

«Πρωτόγνωρες πυρκαγιές»

Φέτος το καλοκαίρι ήταν το πιο ξηρό των τελευταίων 150 ετών, αναφέρουν οι τοπικές αρχές, ενώ από τις πυρκαγιές έχουν ήδη καεί 15 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

«Οι τρέχουσες πυρκαγιές σπάνε όλα τα ρεκόρ», υπογραμμίζει ο Αλεξάντρ Ισάγεφ, ειδικός της Ρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών στη Γιακουτία.

Σε όλη τη Σιβηρία οι αρχές χρειάστηκε να ζητήσουν τη συνδρομή του στρατού και να προκαλέσουν τεχνητά βροχή.

Η Σιβηρία φλέγεται και φταίει η κλιματική αλλαγή- Κάηκαν ήδη 15 εκατομμύρια στρέμματα δάσους Facebook Twitter
Η Γιακουτία κινδυνεύει να γίνει το πρώτο θύμα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Κανείς δεν σπεύδει στην κατάσβεση

Στη Γιακουτία, μια περιοχή πέντε φορές το μέγεθος της Γαλλίας όπου ζουν λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι, οι εξαντλημένοι πυροσβέστες και οι εθελοντές έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο Νικίτα Αντρέγεφ, επικεφαλής της περιοχής Γκόρνι στη Γιακουτία, εξήγησε ότι λαμβάνει έξι ρούβλια (7 λεπτά του ευρώ) από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για κάθε μισό στρέμμα γης. Κατά συνέπεια κανείς δεν πάει να κατασβήσει τις πυρκαγιές που μαίνονται μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

«Δεν διαθέτουμε αρκετό προσωπικό ή πόρους για τις πυρκαγιές αυτές. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση», τονίζει.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Υπηρεσία Δασών, περισσότερα από 115 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει στάχτες από τις αρχές του έτους, έναντι 89 εκατομμυρίων που καίγονταν κατά μέσο όρο ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η Σιβηρία φλέγεται και φταίει η κλιματική αλλαγή- Κάηκαν ήδη 15 εκατομμύρια στρέμματα δάσους Facebook Twitter
Εξαντλημένοι πυροσβέστες και οι εθελοντές έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της κατάσβεσης.

Κλιματική βόμβα

Από τη Σιβηρία ως τα Ουράλια, η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με «πρωτόγνωρες πυρκαγιές», σύμφωνα με τον Γκριγκόρι Κούκσιν της ρωσικής Greepeace, ο οποίος θεωρεί ότι το φαινόμενο οφείλεται «ξεκάθαρα στην κλιματική αλλαγή».

Στο μεταξύ από τις πυρκαγιές αυτές εκλύονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ καταστρέφονται τα δέντρα που θα μπορούσαν να το απορροφήσουν, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την κλιματική αλλαγή.

Μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο λιώσιμο των αιώνιων πάγων, μέσα στους οποίους είναι παγιδευμένες τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, μια βραδυφλεγής βόμβα.

Αν αυτά τα αέρια εκλυθούν στην ατμόσφαιρα, «θα είναι επικίνδυνο για όλο τον κόσμο», τονίζει ο Φιοντόροφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP    

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM