Περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας θα κάνει η Shell σε βάθος διετίας, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός αναγνωρίζει πως η πανδημία κορωνοϊού επιτάχυνε την στροφή στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. 

 

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς η αγγλο-ολλανδική εταιρεία απασχολούσε 83.000 εργαζόμενους αλλά πριν το τέλος του 2022 θέλει να μειώσει τους υπαλλήλους της κατά 7.000 με 9.000 άτομα, εξοικονομώντας, όπως υπολογίζει, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. 

 

Οι περικοπές προσωπικού σε διεθνή κλίμακα αποφασίστηκαν αφότου η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης μείωσε το μέρισμα της για πρώτη φορά από το τέλος του Β' παγκόσμιου πολέμου, έχοντας καταγράψει απώλειες 18,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 - αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο σημείωσαν πτώση ρεκόρ μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού. 

 

«Μην αυταπατάσθε, αυτή είναι μία εξαιρετικά σκληρή διαδικασία», παραδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden. «Πονά πολύ το να ξέρεις ότι θα πεις αντίο σε πολλούς καλούς ανθρώπους. Αλλά το κάνουμε επειδή πρέπει, επειδή είναι το σωστό για το μέλλον της εταιρείας.»

 

Η Shell ανακοίνωσε πως ήδη 1.500 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς. Τον επόμενο μήνα η εταιρεία θα παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2020, και προειδοποίησε από τώρα τους επενδυτές ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει πέσει απότομα, παρασέρνοντας μαζί της και τις προοπτικές των εσόδων. 

 

Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει τον πετρελαϊκό κλάδο και πολλές εταιρείες επενδύουν τώρα σε ήπιες μορφές ενέργειας. Ο επικεφαλής της BP, Bernard Looney επίσης ανακοίνωσε περικοπές 10.000 θέσεων από τις συνολικά 70.000 του κολοσσού, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να διευρύνει την δραστηριότητά της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

 

Με πληροφορίες από Guardian