Η Ρουάντα δεν σκοπεύει να επιστρέψει χρήματα στη Βρετανία αφού ο Στάρμερ εγκατέλειψε το σχέδιο απέλασης μεταναστών

Η Ρουάντα δεν σκοπεύει να επιστρέψει χρήματα στη Βρετανία αφού ο Στάρμερ εγκατέλειψε το σχέδιο απέλασης μεταναστών Facebook Twitter
Κιρ Στάρμερ/ Φωτ.: EPA
0

Η Ρουάντα προειδοποίησε σήμερα ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την απέλαση αιτούντων άσυλο, την οποία κατήργησε η νέα βρετανική κυβέρνηση, δεν προβλέπει επιστροφή των πόρων που της έχει ήδη δώσει το Λονδίνο.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε δεν καθόριζε ότι θα έπρεπε να επιστρέψουμε χρήματα», εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Αλέν Μουκουραλίντα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρουάντας.

Το Σάββατο, δύο ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο απέλασης των αιτούνταν άσυλο και των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα. Ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι το σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη, Συντηρητική κυβέρνηση, είναι «νεκρό».

Ωστόσο, το Λονδίνο έχει ήδη δώσει 240 εκατομμύρια στερλίνες στο Κιγκάλι, στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, από την ημέρα που το ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τον Απρίλιο του 2022. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Τον Απρίλιο όμως η Βουλή των Κοινοτήτων το ενέκρινε, έπειτα από μια ατελείωτη αντιπαράθεση με τη Βουλή των Λόρδων, που εμφανιζόταν επιφυλακτική απέναντι σε αυτό το σχέδιο. Ο ΟΗΕ και πολλές χριστιανικές Εκκλησίες είχαν απευθύνει έκκληση στη Βρετανία να μην το εφαρμόσει.

«Πρέπει να γίνει σαφές, η επιστροφή των χρημάτων δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της συμφωνίας», επέμεινε ο Μουκουραλίντα, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία ήταν εκείνη που προσέγγισε τη Ρουάντα, προτείνοντάς της να συνεργαστούν. «Η συμφωνία εξετάστηκε από τα δικαστήρια και μάλιστα τροποποιήθηκε μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο και τελικά έγινε συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών. Οι συνθήκες προβλέπουν ρήτρες εξόδου», εξήγησε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM