Η Ρουάντα δεν σκοπεύει να επιστρέψει χρήματα στη Βρετανία αφού ο Στάρμερ εγκατέλειψε το σχέδιο απέλασης μεταναστών

Η Ρουάντα δεν σκοπεύει να επιστρέψει χρήματα στη Βρετανία αφού ο Στάρμερ εγκατέλειψε το σχέδιο απέλασης μεταναστών Facebook Twitter
Κιρ Στάρμερ/ Φωτ.: EPA
0

Η Ρουάντα προειδοποίησε σήμερα ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την απέλαση αιτούντων άσυλο, την οποία κατήργησε η νέα βρετανική κυβέρνηση, δεν προβλέπει επιστροφή των πόρων που της έχει ήδη δώσει το Λονδίνο.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε δεν καθόριζε ότι θα έπρεπε να επιστρέψουμε χρήματα», εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Αλέν Μουκουραλίντα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρουάντας.

Το Σάββατο, δύο ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο απέλασης των αιτούνταν άσυλο και των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα. Ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι το σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη, Συντηρητική κυβέρνηση, είναι «νεκρό».

Ωστόσο, το Λονδίνο έχει ήδη δώσει 240 εκατομμύρια στερλίνες στο Κιγκάλι, στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, από την ημέρα που το ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τον Απρίλιο του 2022. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Τον Απρίλιο όμως η Βουλή των Κοινοτήτων το ενέκρινε, έπειτα από μια ατελείωτη αντιπαράθεση με τη Βουλή των Λόρδων, που εμφανιζόταν επιφυλακτική απέναντι σε αυτό το σχέδιο. Ο ΟΗΕ και πολλές χριστιανικές Εκκλησίες είχαν απευθύνει έκκληση στη Βρετανία να μην το εφαρμόσει.

«Πρέπει να γίνει σαφές, η επιστροφή των χρημάτων δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της συμφωνίας», επέμεινε ο Μουκουραλίντα, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία ήταν εκείνη που προσέγγισε τη Ρουάντα, προτείνοντάς της να συνεργαστούν. «Η συμφωνία εξετάστηκε από τα δικαστήρια και μάλιστα τροποποιήθηκε μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο και τελικά έγινε συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών. Οι συνθήκες προβλέπουν ρήτρες εξόδου», εξήγησε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM