Η Ρωσία σχεδιάζει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τις δυτικές εταιρείες που φεύγουν από τη χώρα

Η Ρωσία σχεδιάζει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τις δυτικές εταιρείες που φεύγουν από τη χώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Ρωσία έχει εκπονήσει σχέδια για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων δυτικών εταιρειών, που εγκαταλείπουν τη χώρα καθώς το Κρεμλίνο αντεπιτίθεται στις σαρωτικές κυρώσεις και την έξοδο των διεθνών επιχειρήσεων, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανακοινώνοντας την κίνηση μετά από μια σειρά παγκόσμιων εταιρειών που δήλωσαν ότι θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε ότι θα μπορούσε να αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο των επιχειρήσεων, που αποχωρούν, όπου η ξένη ιδιοκτησία υπερβαίνει το 25%.

Μιλώντας σε συνεδρίαση μέσω βίντεο, με μέλη της κυβέρνησής του την Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να βρει νομικά βιώσιμους τρόπους για να καταλάβει διεθνείς εταιρείες.

Η κυβέρνηση θα ασκήσει πιέσεις ώστε να «εισαγάγει εξωτερική διαχείριση και στη συνέχεια να μεταβιβάσει αυτές τις επιχειρήσεις σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να εργαστούν», είπε ο Πούτιν. 

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, είπε ότι ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους, η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά. Πρόεσθεσε δε, ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέτρα για την «εισαγωγή εξωτερικής διοίκησης».

Η κίνηση έρχεται καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να ασκήσουν μέγιστη πίεση στον Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας δραστικούς περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, πέρα ​​από τις οικονομικές κυρώσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για εξέχοντες ολιγάρχες.

Εκτός από τις επίσημες κυρώσεις, μεγάλες δυτικές επιχειρήσεις έχουν λάβει μέτρα είτε για να φύγουν από τη χώρα είτε να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους ως απάντηση στην εισβολή, συμπεριλαμβανομένων των Starbucks και McDonald’s.

Η Shell ανακοίνωσε σχέδια αποχώρησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η BP δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τα μερίδιά της σε μεγάλα έργα, ενώ η Unilever δήλωσε ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές στη χώρα.

Η Burger King ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αναστείλει όλη την εταιρική της υποστήριξη στη ρωσική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών, του μάρκετινγκ και της αλυσίδας εφοδιασμού. Η εταιρεία δεν λειτουργεί απευθείας εστιατόρια στη χώρα, ενώ η επωνυμία διευθύνεται από τοπικούς συνεργάτες μέσω franchise.

Σχολιάζοντας τη ρωσική απομόνωση από τους δυτικούς, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι θα ασκηθεί μια «συμμετρική απάντηση» στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, «συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης ξένων περιουσιακών στοιχείων και της πιθανής εθνικοποίησής τους».

«Το ίδιο ισχύει και για την άρνηση ξένων εταιρειών να εργαστούν στη χώρα μας», έγραψε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, κατηγορώντας τις δυτικές εταιρίες που εγκαταλείπουν τη χώρα ότι είναι «ηλίθιες επειδή χορεύουν στη μελωδία της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών».

Πρόσθεσε δε, ότι η Μόσχα θα απαντήσει «θεμελιωδώς και σκληρά» στις αποχωρήσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Όποιοι και αν είναι οι λόγοι της φυγής, οι ξένες εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψουμε στην αγορά μας».

Η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια χθες με σκοπό να ασκήσει πίεση στη Δύση μέσω οικονομικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξαγωγής ξυλείας, ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Ψήφισε επίσης νόμους για την κατάσχεση αεροσκαφών που μισθώθηκαν στην Aeroflot και σε άλλες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από δυτικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση ήταν ολοένα και πιο πιθανό να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις πληρωμών της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της παγκόσμιας τράπεζας, ο αντίκτυπος για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι περιορισμένος μέχρι στιγμής, αν και προειδοποίησε ότι μπορεί να εμφανιστούν κίνδυνοι στην Ευρώπη. Περίπου τα μισά από τα διεθνή ομόλογα της Ρωσίας κατέχονται από ξένους επενδυτές.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφεντικό της Γιακούζα δικάζεται στις ΗΠΑ για διακίνηση πυρηνικών υλικών

Διεθνή / Αφεντικό της Γιακούζα δικάζεται στις ΗΠΑ για διακίνηση πυρηνικών υλικών

Η δράση του αφεντικού της ιαπωνικής μαφίας αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια μυστικής επιχείρησης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ - Ο Ιάπωνας μαφιόζος έκανε «προσφορά» στον μυστικό πράκτορα της DEA την αγορά 50 τόνων ουρανίου και θορίου για 6.85 εκατ. δολάρια
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για σεξουαλική επίθεση - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Διεθνή / Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για βιασμό - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έκρινε ένοχο τον Βραζιλιάνο πρώην ποδοσφαιρικό αστέρα της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα σε νυχτερινό κέντρο
NEWSROOM