«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Τα μέλη της δυτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή επίθεση από τη Ρωσία μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον αρχηγό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο στρατηγός Καρστεν Μπρέουερ δήλωσε στο BBC ότι η Ρωσία παράγει εκατοντάδες τανκς ετησίως, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες έως το 2029 ή και νωρίτερα.

Επιπλέον, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ενωμένο όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις διαφορές απόψεων που έχουν εκφραστεί πρόσφατα από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ο στρατηγός Μπρέουερ έκανε αυτές τις δηλώσεις στο περιθώριο του Shangri-La Dialogue, μιας συνόδου άμυνας στη Σιγκαπούρη που διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, όπου αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων και οι αμυντικοί προϋπολογισμοί.

Ο στρατηγός χαρακτήρισε τη ρωσική απειλή «πολύ σοβαρή» και πρωτοφανή στα 40 χρόνια της στρατιωτικής του καριέρας. Επεσήμανε πως η Ρωσία αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις της, παράγοντας περίπου 1.500 κύρια άρματα μάχης ετησίως.

«Δεν πηγαίνουν όλα αυτά τα τανκς στην Ουκρανία, αλλά αποθηκεύονται και εντάσσονται σε νέες στρατιωτικές δομές που στρέφονται προς τη Δύση», εξήγησε.

Επίσης, η Ρωσία παράγει τέσσερα εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού 152 χιλιοστών το 2024, εκ των οποίων δεν προορίζονται όλα για την Ουκρανία, πρόσθεσε ο Μπρέουερ.

Υπάρχει πρόθεση και συσσώρευση αποθεμάτων για πιθανή μελλοντική επίθεση στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες, σύμφωνα με τις αναλύσεις που προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί έως το 2029. Ο ίδιος τόνισε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνει νωρίτερα, επομένως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε απόψε».

Ευάλωτη η «Χερσόνησος Σουβάλκι»

Ο Μπρέουερ υπογράμμισε ως ιδιαίτερα ευάλωτη τη λεγόμενη «Χερσόνησο Σουβάλκι», περιοχή που συνορεύει με τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Τα Βαλτικά κράτη είναι πραγματικά εκτεθειμένα στους Ρώσους. Όταν βρίσκεσαι εκεί, το νιώθεις όπως λένε οι Εσθονοί, είναι σαν να είσαι κοντά σε μια δασική πυρκαγιά όπου νιώθεις τη ζέστη, βλέπεις τις φλόγες και μυρίζεις τον καπνό, ενώ στη Γερμανία πιθανότατα βλέπεις λίγο καπνό στον ορίζοντα και τίποτα περισσότερο», εξήγησε, δείχνοντας τη διαφορετική αντίληψη της απειλής μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Ο Μπρέουερ ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως συνέχεια ενός ευρύτερου συγκρουσιακού πλαισίου με το ΝΑΤΟ και προσπαθεί να δοκιμάσει τις αμυντικές γραμμές της Δύσης, με πρόσφατες επιθέσεις σε υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική, κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκά μέσα μεταφοράς και μη αναγνωρισμένα drones πάνω από γερμανικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους»

Καταλήγοντας, ο Μπρέουερ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, αυξάνοντας την αποτροπή και την ικανότητα άμυνας.

Παρά τις ανησυχίες, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η συνοχή του ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρή, επισημαίνοντας την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ως παράδειγμα ενότητας.

Οι δηλώσεις του Μπρέουερ αντανακλούν μια σημαντική αλλαγή στην γερμανική στάση απέναντι στην άμυνα και τη Ρωσία, με τη Γερμανία να αυξάνει τις αμυντικές επενδύσεις της και να σχεδιάζει να εξοπλίσει πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις της έως το 2029.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM