Η Ρωσία έχει σχεδόν εξαντλήσει τα τεράστια αποθέματα σοβιετικής εποχής σε οπλισμό, που χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Οι αποστολές στρατιωτικού εξοπλισμού από αποθήκες προς το μέτωπο έχουν πλέον επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα.
Σύμφωνα με ανάλυση του Kyiv School of Economics Institute (KSE), οι μεταφορές από βασικές στρατιωτικές αποθήκες της Ρωσίας προβλέπεται να μειωθούν από τις 242.000 τόνους (το 2022) σε μόλις 119.000 τόνους το 2025. Ο Παύλο Σκουρένκο, αναλυτής του KSE, δήλωσε: «Η Ρωσία πλέον στέλνει λιγότερο εξοπλισμό προς επισκευή από ό,τι μπορούν να διαχειριστούν οι σταθμοί επισκευής. Ο ποιοτικότερος και ευκολότερα ανακατασκευάσιμος εξοπλισμός ήταν και ο πρώτος που χρησιμοποιήθηκε.»
Από το 2022, η Μόσχα έχει επαναφέρει σε χρήση τεθωρακισμένα από τη δεκαετία του 1970, όπως τα T-72 και T-80, ενώ ακόμα και T-54 από τη δεκαετία του 1940 έχουν εμφανιστεί στα πεδία μάχης. Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές, όπως ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι από τη Βιέννη, σημειώνουν ότι η μείωση στα τεθωρακισμένα δεν σημαίνει απαραίτητα απώλεια μαχητικής ικανότητας, καθώς η Ρωσία αλλάζει τακτικές και επενδύει σε ανανέωση αποθεμάτων.
Η Ρωσία εξαρτάται από Βόρεια Κορέα για πυρομαχικά
Η Ρωσία βασίζεται πλέον σε εξωτερικές πηγές, κυρίως στη Βόρεια Κορέα, για εφοδιασμό σε πυρομαχικά. Το 52% των «εκρηκτικών υλικών» που μεταφέρθηκαν σε ρωσικά οπλοστάσια το 2024 προήλθε από την περιοχή Νακόντκα, λιμάνι που χρησιμοποιεί η Πιονγκγιάνγκ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι μεταφορές από εκεί εκτοξεύθηκαν από το μηδέν πριν τον πόλεμο, σε 250.000 τόνους φέτος.
Ο Σκουρένκο σχολίασε: «Η εξάρτηση από τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε εντυπωσιακή αντίθεση με την εικόνα αυτάρκειας που προβάλλει η Ρωσία».
Η ανάλυση του KSE συμφωνεί με τις δηλώσεις του επικεφαλής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος ανέφερε ότι το 40% των ρωσικών πυρομαχικών προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, η Νότια Κορέα εκτιμά ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει 28.000 κοντέινερ, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους, πυροβόλα και ακόμα και στρατιώτες.
Η ανάλυση δείχνει ότι περίπου 13.000 τόνοι εκρηκτικών φαίνεται να έχουν προέλευση το Ιράν, με βάση το σημείο εισόδου τους κοντά στην Κασπία Θάλασσα. Αν και η Κίνα δεν στέλνει φονικά όπλα, έχει γίνει κύριος προμηθευτής εξαρτημάτων και μηχανημάτων για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Οι αποστολές από τα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας προς αμυντικά κέντρα παραγωγής διπλασιάστηκαν σε πάνω από 3 εκατ. τόνους από το 2021.
Ο αναλυτής Λούκας Ράιζινγκερ τόνισε: «Ακόμα κι αν η Κίνα ισχυρίζεται ότι δεν στέλνει φονική βοήθεια, παρέχει τα μέσα που χρειάζεται η Ρωσία για να διατηρήσει τη στρατιωτική της μηχανή.»
Η Ρωσία φαίνεται να έχει περάσει από την εικόνα υπερδύναμης με απεριόριστα αποθέματα, σε μια νέα πραγματικότητα εξάρτησης από αυταρχικά καθεστώτα της Ασίας. Παράλληλα, η χρήση εξοπλισμού ηλικίας 50–70 ετών καταδεικνύει την πίεση που ασκείται στη ρωσική πολεμική μηχανή.
Με πληροφορίες από Financial Times