Ένα τρίτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ενέκρινε σήμερα η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

 

Το CoviVac θα διατεθεί για εγχώρια χρήση και οι πρώτες 120.000 δόσεις του εμβολίου, που παράγονται από το Κέντρο Χουμάκοφ στην Αγία Πετρούπολη, θα διατεθούν προς χρήση στη Ρωσία τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

«Σήμερα η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα που έχει ήδη τρία εμβόλια κατά της Covid-19», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μισούστιν.

 

Το Κέντρο Chumakov, που ιδρύθηκε το 1955 στην Αγία Πετρούπολη από τον Μιχαήλ Τσουμακόφ, είναι γνωστό για τη συνεργασία του με τον Αμερικανό επιστήμονα Άλμπερτ Σάμπιν στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε στην παραγωγή του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας..

 

«Το εμβόλιο που αναπτύξαμε αντανακλά ολόκληρη την Ιστορία της ρωσικής και της παγκόσμιας επιστήμης των εμβολίων», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Κέντρου Chumakov Αϊντάρ Ισμουχαμέτοφ.

 

Η Ρωσία έχει ήδη εγκρίνει δύο εμβόλια κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του Sputnik V, που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, ακολουθώντας παρόμοια προσέγγιση στη διαδικασία της έγκρισης χωρίς να είναι διαθέσιμα αποτελέσματα δοκιμών τελευταίου σταδίου.

 

Αυτές οι διαδικασίες έγκρισης είχαν δημιουργήσει ανησυχίες σε επιστήμονες της Δύσης, αλλά οι ανοσοποιήσεις με αυτά τα δύο πρώτα εμβόλια ξεκίνησαν σε μεγάλη κλίμακα στη Ρωσία μόνο αφού ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και είχαν επιτυχή αποτελέσματα.

 

Το Sputnik V εγκρίθηκε τον Αύγουστο και οι δοκιμές τελευταίου σταδίου ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Ο μαζικός εμβολιασμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο αφού τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν κατά 91,4% αποτελεσματικό.

 

Έκτοτε, πάνω από δύο εκατ. Ρώσοι έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση του Sputnik V, όπως ανακοίνωσε στις 10 Φεβρουαρίου ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

 

Παράλληλα ξεκινά η κυκλοφορία ενός δεύτερου εμβολίου που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Βέκτορ του Νοβοσιμπίρσκ.

 

Η Ρωσία θα παράξει συνολικά, 88 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους, συμπεριλαμβανομένων 83 εκατ. δόσεων του εμβολίου Sputnik V, ανακοίνωσε επίσης στην κρατική τηλεόραση η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα.

 

Η Ρωσία έχει παράξει έως τώρα 11,1 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, εκ των οποίων οι 7,9 εκατ. έχουν διατεθεί για το εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης, δήλωσε η ίδια. 

 

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ