LIVE!

Η Ρωσία αρνείται πως παραβίασε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας

Η Ρωσία αρνείται πως παραβίασε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τις κατηγορίες ότι τρία μαχητικά αεροσκάφη του εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Εσθονίας, μετά την αναχαίτισή τους χθες Παρασκευή από δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μέσω Telegram, στις 19 Σεπτεμβρίου τρία μαχητικά τύπου MiG-31 πραγματοποίησαν προγραμματισμένη πτήση από την Καρέλια με κατεύθυνση αεροδρόμιο στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακο ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία.

Όπως υποστηρίζει η Μόσχα, η πορεία εκτελέστηκε με πλήρη τήρηση των διεθνών κανονισμών για τη χρήση του εναέριου χώρου, χωρίς καμία παραβίαση συνόρων άλλων κρατών — κάτι που, όπως τονίζεται, επιβεβαιώνεται και από τα συστήματα ελέγχου πτήσεων.

«Τα αεροσκάφη ακολούθησαν απαρέγκλιτα το σχέδιο πτήσης και δεν εισήλθαν στον εσθονικό εναέριο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η διαδρομή τους πέρασε αποκλειστικά πάνω από διεθνή ύδατα της Βαλτικής, σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων από τη νησίδα Βάιντλο στον Κόλπο της Φινλανδίας.

Η Εσθονία, από την πλευρά της, κατήγγειλε «πρωτοφανή προκλητικότητα» εκ μέρους της Ρωσίας και δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα αιτηθεί από το ΝΑΤΟ την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συμμαχίας, που προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών όταν κάποιο κράτος αισθάνεται ότι απειλείται.

Το περιστατικό προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων που κλιμακώνουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και χώρες του ΝΑΤΟ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου είκοσι ρωσικά drones εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Πολωνίας· τρία από αυτά καταρρίφθηκαν από πολωνικά αεροσκάφη και ολλανδικά F-35, κάτι που χαρακτηρίστηκε ιστορικό προηγούμενο για τη Συμμαχία. Λίγες ημέρες αργότερα, και η Ρουμανία κατήγγειλε παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM