Η πρεσβεία του Ισημερινού έκοψε το ίντερνετ στον Τζούλιαν Ασάνζ για διπλωματικούς λόγους

Η πρεσβεία του Ισημερινού έκοψε το ίντερνετ στον Τζούλιαν Ασάνζ για διπλωματικούς λόγους Facebook Twitter
0

Η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά από πρόσφατα tweets του, στα οποία λογόφερε και με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν.

Από το 2012, ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αποφεύγοντας για χρόνια την έκδοσή του στη Σουηδία.

Οι κατηγορίες κακοποίησης έχουν τεθεί στο αρχείο αλλά η Βρετανία εξακολουθεί να τον διώκει για την παραβίαση των περιοριστικών όρων με αποτέλεσμα ο ιδρυτής των Wikileaks να παραμένει «φιλοξενούμενος εγκλωβισμένος» στην πρεσβεία.

Όμως οι πρόσφατες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης έχουν προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του Ισημερινού με το Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγώντας την πρεσβεία στο αποκλεισμό του Ασάνζ από το Διαδίκτυο.

Τη Δευτέρα ο Ασάνζ αναρωτήθηκε μέσω Twitter αν η Τερέζα Μέι πρέπει να θεωρεί βασικό ύποπτο το Κρεμλίνο για την επίθεση με χημικά όπλα στον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια ανεξάρτητη έρευνα που να το επιβεβαιώνει.

Ο Άλαν Ντάνκαν του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στον Ασάνζ πως είναι ένα «μίζερο μικρό σκουλήκι» που θα πρέπει να παραδοθεί στις αρχές.

«Ως πολιτικός κρατούμενος που έχω κρατηθεί χωρίς κατηγορία για 8 χρόνια, κατά παράβαση δύο αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, υποθέτω πως είμαι όντως μίζερος. Όμως δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι «μικρός άνθρωπος» αν και είμαι μάλλον ψηλός. Και καλύτερο σκουλήκι - ένα υγιές πλάσμα που εμπλουτίζει το χώμα - από το να είμαι φίδι».

«Η κυβέρνηση του Ισημερινού θεωρεί ότι η συμπεριφορά του Ασάνζ μέσω των αναρτήσεών του στα social media θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις της χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και του κόσμου», σημειώνει η πρεσβεία του Ισημερινού στον λογαριασμό της στο Twitter.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι της πρεσβείας ζήτησαν από τον Ασάνζ να υπογράψει σχετικό έγγραφο, στο οποίο να δεσμεύεται ότι δεν θα προβάλει δημοσίως θέσεις που βάζουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της.

Ο Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία φοβούμενος ότι οι βρετανικές αρχές θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου εδώ και χρόνια διεξάγονται για την δημοσιοποίηση απόρρητων κρατικών εγγράφων μέσω των Wikileaks.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ έχουν ήδη ξεκινήσει δικτυακή καμπάνια με τίτλο «Reconnect Julian» και κεντρικό αίτημα την πρόσβαση του Ασάνζ στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM