Από τους εφήβους άνω των 12 ετών, η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν το 100 %.

 

«Στην πραγματικότητα έχουμε εξαντλήσει και τους ενήλικες για τον εμβολιασμό», δήλωσε στην Washington Post μια νοσοκόμα σε κέντρο εμβολίων της Λισαβόνας.

 

Το ποσοστό μόλυνσης από τον COVID-19 και οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχεδόν 18 μήνες.

 

Αφού η Πορτογαλία πέτυχε τον στόχο της να εμβολιάσει πλήρως το 85 % του πληθυσμού κατά του COVID-19 σε εννέα μήνες, άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο θέλουν να μάθουν πώς τα κατάφερε.

 

Η Πορτογαλία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, παγκοσμίως σύμφωνα με το Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

«Μπαίνουμε σε μία φάση που βασίζεται στην ευθύνη όλων, ενώ τα έκτακτα μέρα αίρονται», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

 

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

 

Από τα μέτρα που θα παραμείνουν σε ισχύ είναι η επίδειξη ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ COVID-19 από τους πελάτες στους χώρους εστίασης.

 

Επίσης οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές στις δημόσιες συγκοινωνίες καθώς και στα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και τα εμπορικά κέντρα.

 

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Πορτογαλίας αποδόθηκε στον αντιναύαρχο Henrique de Gouveia e Melo, ο οποίος τον Φεβρουάριο επιλέχθηκε να ηγηθεί της ομάδας επιχείρησης εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στην Πορτογαλία.

 

Εκείνη την εποχή, η Πορτογαλία βρισκόταν στη χειρότερη φάση της πανδημίας. Ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο με τα δημόσια νοσοκομεία της να βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση.

 

Οι υποσχεθείσες παραδόσεις εμβολίων δεν έφταναν και το στοίχημα για τους εμβολιασμούς απειλούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

 

Όπως και η Αυστραλία, έτσι και η Πορτογαλία, έθεσαν επικεφαλής στο όλο εγχείρημα της διάθεσης των εμβολίων έναν αξιωματικό.

 

Η απομάκρυνση της πολιτικής από την επιχείρηση ήταν το κλειδί στην επιτυχία είπε ο ίδιος.

 

«Πρέπει να βρούμε ανθρώπους που δεν είναι πολιτικοί», είχε τονίσει στο παρελθόν. Έτσι συγκέντρωσε μια ομάδα μαθηματικών, γιατρών, αναλυτών και στρατηγικών εμπειρογνωμόνων από τον πορτογαλικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

 

Η Πορτογαλία έχει καταγράψει περισσότερα από 1,07 εκατομμύρια κρούσματα από τον COVID-19, δηλαδή περίπου ένας στους 10 του συνολικού πληθυσμού της και σχεδόν 18.000 θανάτους.

 

Με πληροφορίες του abc