Η Πολωνία ετοιμάζεται για «έως και 1 εκατ. πρόσφυγες» από την Ουκρανία στο ενδεχόμενο πολέμου

Η Πολωνία ετοιμάζεται για «έως και 1 εκατ. πρόσφυγες» από την Ουκρανία στο ενδεχόμενο πολέμου Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Οι πολωνικές αρχές προετοιμάζονται για μαζική εισροή προσφύγων στο ενδεχόμενο που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και [έχουμε] λάβει μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα κύμα έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μάσιετζ Γουάσικ.  

Η πολωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αλληλεγγύη με την Ουκρανία καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξάνονται και είπε ότι οι άνθρωποι που θα εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής θα είναι «πραγματικοί πρόσφυγες» και θα λάβουν βοήθεια. «Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται υπό την προστασία της Πολωνίας και δεν θα πούμε όχι στο να τους βοηθήσουμε».

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η Πολωνία έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει μια τόσο τεράστια εισροή ανθρώπων. Μια ουκρανική κρίση θα ήταν πολύ διαφορετική από την πρόσφατη που ξέσπασε στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Οι Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα εισόδου χωρίς βίζα και η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να ζητήσουν άσυλο αλλού.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας ανέφερε ότι «παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση σε σχέση με την κρίση στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα». «Η κατάσταση αναλύεται σε συνεχή βάση σε στενή συνεργασία με τη Συνοριοφυλακή και το Γραφείο Αλλοδαπών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα θέσεων σε κέντρα για αλλοδαπούς», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ωστόσο, οι αρχές δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένα βήματα που έχει κάνει για να χειριστούν το σενάριο ενός πολέμου στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, πολλοί παρατηρητές εκφράζουν και αυτοί τις αμφιβολίες τους για το εάν η Πολωνία μπορεί να κάνει πολλά στη διαχείριση ενός τέτοιου προσφυγικού κύματος. Όπως αναφέρουν, η χώρα διαθέτει περίπου 2.000 σημεία για στέγαση προσφύγων σε 10 κέντρα που διευθύνονται από το Γραφείο Αλλοδαπών, το κυβερνητικό τμήμα που είναι αρμόδιο για τη μετανάστευση.

«Το να λέμε ότι η Πολωνία θα βοηθήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο είναι απλώς ανεύθυνο», είπε η Αγκνιέζκα Κόσοβιτς, η οποία είναι επικεφαλής του Πολωνικού Φόρουμ Μετανάστευσης, μιας ΜΚΟ που προωθεί τα δικαιώματα των μεταναστών στην Πολωνία.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ