Στην Πολωνία μοίρασαν χάπια ιωδίου: Φοβούνται για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ζαπορίζια Facebook Twitter
Ρώσος στρατιώτης έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια (Φωτ.: EPA)
0

Οι αρχές της Πολωνίας διένειμαν χάπια ιωδίου σε πυροσβεστικά τμήματα, για τη χορήγηση σε ανθρώπους σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια, λόγω της ανησυχίας για τις μάχες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία. 

Το ιώδιο θεωρείται ένα μέσο προστασίας από παθήσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς, σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια. 

Οι βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, έχουν καταστρέψει κτίρια κοντά στους έξι αντιδραστήρες και έχουν κόψει καλώδια ρεύματος, εγείροντας κινδύνους για μια πυρηνική καταστροφή, που θα επηρέαζε τις γειτονικές χώρες. Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο. 

«Έπειτα από δημοσιεύματα για μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αποφασίσαμε εκ των προτέρων να κάνουμε προστατευτικές ενέργειες και να διανείμουμε ιώδιο», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Μπλαζέι Πομπόζι. 

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι πρόκειται για ρουτίνα, προληπτικές ενέργειες, που θα μας προστατεύσουν σε περίπτωση που υπάρξει μία κατάσταση… η οποία ελπίζω ότι δεν θα συμβεί», συμπλήρωσε. 

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν εννέα πυραύλους στην πόλη της Ζαπόριζια και έπληξαν ένα ξενοδοχείο και έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ολεξάντρ Στάρουκ. Η πόλη της Ζαπορίζια απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό. 

Ο επικεφαλής της Ατομικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ δήλωσε χθες πως δεν θα εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια, παρά τη ρωσική απόφαση για επιστράτευση και τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM